Kreće sezona petardi: ¨Pridržavajte se zakona i uputstava za rukovanje¨

Davor Paškvan, voditelj inspektorata unutarnjih poslova PU požeško-slavonske
(FOTO: Lidija Galić)

12.12.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 2757

"Pirotehnička se sredstva dijele u osam razreda. Tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima mogu se prodavati samo pirotehnička sredstva iz razreda jedan i to osobama starijim od 14 godina. Pirotehnička sredstva iz razreda dva, tri, T1 i P1 mogu se prodavati samo u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama oružja i streljiva i pirotehnike, isključivo osobama starijim od 18 godina. Pirotehnička sredstva iz razreda T2 i P2 ne nalaze se u maloprodaji i rabe ih isključivo stručne osobe", rekao je na konferenciji za novinare Davor Paškvan, voditelj inspektorata unutarnjih poslova PU požeško-slavonske, najavljujući ovogodišnju akciju "Mir i dobro" koja počinje 15. prosinca i traje do 8. siječnja 2015.

Najčešći se prekršaji odnose na prodaju pirotehničkih sredstava na nedopuštenim mjestima, u razdoblju kad to nije dozvoljeno te osobama mlađim od 18 godina.

- Za te je prekršaje propisana novčana kazna u iznosu od 20 do 40 tisuća kuna za pravne osobe, obrtnike i fizičke osobe. Za isti je prekršaj, za odgovornu osobu u pravnoj osobi, propisana novčana kazna od četiri do osam tisuća kuna. Tisuću do pet tisuća kuna novčana je kazna za fizičke osobe ako koriste pirotehnička sredstva iz razreda dva i tri u zatvorenim prostorima, na otvorenim prostorima gdje boravi veći broj ljudi i ako ih koriste u periodu kad to nije dozvoljeno - dodao je Paškvan.


Korisnicima pirotehničkih sredstava poručuje da obavezno pročitaju uputstva za rukovanje i toga se pridržavaju.


- Najveći je problem taj što nerijetko roditelji svojoj maloljetnoj djeci kupuju pirotehnička sredstva, a posljedice mogu biti vrlo teške - dodao je Paškvan.

Proteklih godina, na području PU požeško-slavonske, prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima nije bilo, a posljednji je prekršaj zbog nepravilne uporabe pirotehnike zabilježen 24. prosinca 2010. godine. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI