Napokon će i slijepa djeca moći koristiti knjižnicu

Mirsada Mađarević i Monika Lucić Fider
(FOTO: Mario Barać)

09.12.2014. | Mario Barać
Pregleda: 2886

Na natječaju Jana – voda s porukom, Gradskoj knjižnici i čitaonici Pakrac odobren je maksimalan iznos potpore od 25 tisuća kuna i to za projekt "Zvuk knjige - knjižnica za slijepe i slabovidne osobe" koji su kandidirali u suradnji s Udrugom slijepih i slabovidnih Pakrac - Lipik.

- Cilj je bio da kroz ovaj projekt u našu knjižnicu uvedemo potpuno novu knjižničnu uslugu i to za posebnu kategoriju ljudi. Na ovaj projekt nas je potaknula činjenica da na našem području imamo tri slijepa dječaka u vrtićkoj dobi, koji će na godinu krenuti u školu. Zato smo stupili u kontakt s Udrugom slijepih i slabovidnih i zajednički pripremili ovaj projekt. Zahvaljujući doniranim sredstvima nabavili smo računalo za reprodukciju oko dvadesetak zvučnih knjiga za djecu, puno taktilnih igračaka i opreme kroz koju će razvijati grafomotoriku i snalaženje u prostoru. Imamo i nekoliko početnica na Braillovom pismu, a plan je da tu vrstu građe uključimo i u našu buduću nabavu knjižnog fonda. Za sada je sve uglavnom planirano i prilagođeno za dječji uzrast, ali nije isključeno da ubuduće nabavljamo i zvučne knjige te naslove koji su zanimljivi i odraslim slijepim i slabovidnim osobama - pojašnjava ravnateljica Monika Lucić Fider.

Sva oprema će biti smještena u prostoru knjižnice gdje će se i odvijati sve aktivnosti u budućnosti.


Aktivno je ispred Udruge slijepih i slabovidnih u ovom projektu sudjelovala Mirsada Mađarević. Ona smatra kako je nabava ove opreme jedan od koraka prema integraciji svih osoba s potrebama i poteškoćama.


- Koliko znam, slijepi dječaci nisu do sada bili članovi knjižnice jer knjižnica jednostavno nije imala mogućnost pružati usluge za njih što je bio jedan od velikih problema. Ovaj projekt je bio prvenstveno usmjeren zadovoljenju potreba slijepe djece, ali je nabavljena oprema prilagođena i moći će se koristiti za svu drugu djecu koja imaju određene poteškoće. Bilo motoričke, bilo senzorne ili neke druge. Udruga "Latica" intenzivno radi s ta tri dječaka, i individualno i grupno, kako bi ih što kvalitetnije pripremili za školu. Ideja je da se dio tog grupnog rada premjesti u prostor knjižnice i koriste ova pomagala koja smo nabavili - najavljuje Mirsada Mađarević.

Pakračka knjižnica danas ima oko 700 članova i trend povećanja članstva, a ravnateljica ocjenjuje da je to rezultat ovogodišnjeg ulaganja u sadržaje i rad.

- U ovoj godini smo stvarno bili aktivni po tim pitanjima. Od 1. siječnja smo kompletno informatzirani i sve se radi u računalnom programu, imamo i vlastiti web stranicu, aktivan je i Facebook profil. Imali smo i nesreću zbog poplave, ali sada, nakon uređenja, taj prostor je uređeniji i atraktivniji i nabavili smo nova računala. Financijski gledajući, mi smo ove godine s manjim sredstvima i manjim brojem zaposlenika nego lani, napravili jako puno - kaže Lucić Fider.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI