Usvojen proračun: ¨Da je Lalovac pametan, imao bi jednog ovakvog uz sebe¨

Ante Šolić (HDZ)
(FOTO: Lidija Galić)

08.12.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 8136

Gradski su vijećnici s 13 glasova ZA usvojili proračun za 2015. godinu u iznosu od 77,9 milijuna kuna, što je za oko dva posto manje u odnosu na proračun za 2014. Protiv proračuna bili su SDP-ovi vijećnici te HNS-ova Tamara Puač. Projekcijom proračuna za 2016. planiran je iznosom od 110 milijuna kuna dok je za 2017. plan 170 milijuna kuna.



- Da je ministar Lalovac imalo pametan, trebao bi imati jednog ovakvog uz sebe. Klub vijećnika HDZ-a s koalicijskim je partnerima dobro proučio prijedlog proračuna, vjerujemo u predlagatelja i u to da je proračun ostvariv. Nažalost, još uvijek nam ispadaju "kosturi iz ormara" i uz naslijeđene dugove čeka nas još tri-četiri milijuna kuna. Dižemo svih dvanaest i ja svih svojih deset prstiju za ovaj proračun – prokomentirao je Anto Šolić (HDZ) prijedlog proračuna za 2015. koji je vijećnicima prezentirao dogradonačelnik Mario Pilon.





S njim se nije složio SDP-ov Ivan Čolak koji tvrdi da je proračun realan, ali da bi ipak mogao biti bolji.

- Ono što me smeta je da u projekcijama proračuna za 2015. i 2016. godinu navodite plan želja što svi znamo da nije realno. Pa nije realno da će pomoć iz svih izvora sa sadašnjih 20 milijuna kuna biti 51 milijun. Nije realno ni da će u 2017. ta pomoć iznositi 97 milijuna kuna – jedna je od primjedbi koju je uputio SDP-ov vijećnik.

Nije mu jasno ni kako se planira smanjiti rashodovna strana za oko sedam milijuna kuna godišnje.



Proračun su podržali HSU-ova vijećnica Mirjana Novaković i HDSSB-ov Danijel Božić koji je istaknuo da je zadovoljan što su, kako je rekao, u ovoj krizi smanjeni iznosi za kulturu, turizam i sport dok nije diran socijalni program.



Za proračun je glasovao i nezavisni vijećnik Miro Rašić jer je prihvaćen njegov prijedlog o poticanju obrtništva i malog poduzetništva.

I dok su gotovo sve točke dnevnog reda prošle poprilično "glatko" izvješće državne revizije za 2013. godinu ponovno je aktualiziralo problem Baške zbog koje je grad dobio uvjetno mišljenje.

- Da je ta državna revizija 2008. godine pa sve do 2011. radila tako revno, kad su i drugi klubovi sklapali slične ugovore s Gradom, vjerojatno Blagojka Leko taj ugovor iz 2011. godine o davanju Baške košarkaškom klubu nikad ne bi potpisala. Pitam, je li revizija angažirala eksperte s državne ili možda europske razine ili se pojavila neka naknadna pamet zbog koje je ŽKK kolateralna žrtva – opravdavala se Blagojka Leko (HDZ).



Iznenađujuće pomirujućim tonovima, o Baški je ovaj puta govorio vijećnik Miro Rašić.

- Zaista je nepotrebna drama ispala oko Baške koja je biser na lijepoj jadranskoj lokaciji. Čisto su to proceduralne greškice, propustići, ovdje, ondje i mi sad dobijemo takvo izvješće. Uzrok problema je vrlo bitan i ne možemo se ponašati po sistemu ako je nešto dobio rukometni klub, zašto ne bismo i mi. Da se ugovor raskinuo za stare vlasti i napravila procjena sve bi išlo glat. Isto tako kad je nova vlast došla, da se sve napravilo na vrijeme, mogli smo izbjeći da nema tog problema. Problem je odavno nastao, ovdje se provukao, a je li se sadašnji gradonačelnik snašao ili nije u to ne bih ulazio. Ili je probleme ignorirao ili ga je netko nagovorio i krivo savjetovao, u svakom slučaju sve je moglo proći bez ikakvih problema – elaborirao je probleme oko odmarališta u Baški Miro Rašić te još jednom ponovio da je riječ o greškicama i propustićima.



- Da nisu mediji počeli o tome pisati ne bi se nikad o toj Baški toliko govorilo – izjavio je na kraju Nino Smolčić, predsjednik Gradskog vijeća.



- Sutra prema ŽKK odlazi dopis gdje tražimo elaborat s cjelokupnim ulaganjima kako bismo imali jasne pokazatelje - zaključio je temu Baške gradonačelnik Vedran Neferović dodavši da je već napravljena procjena vrijednosti objekta i iznosi 5,6 milijuna kuna.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI