Lipik 23 godine kasnije: ¨Krv se može isprati, krivnja ne¨

Mirjana Cahun
(FOTO: Mario Barać)

06.12.2014. | Mario Barać
Pregleda: 6594

"Razmišljamo o budućnosti, prošlost treba ostaviti iza sebe jer najveća sreća je oprost, ali on ne dolazi lako jer nećemo šutjeti i ne smijemo zaboraviti. Rat je pakao i žao mi je, ali isprikom se ne može ispraviti prošlost. Krv se može isprati, ali krivnja ne. U jeku krize pokušava se narušiti sve što je niknulo iz temelja Domovinskog rata. Nadam se će ono što dolazi biti bolje od onog što je danas i što je bilo jučer".

Riječi su to Mirjane Cahun, predstavnice Udruge hrvatskih branitelja Lipika `91. izrečene na svečanom obilježavanju 23. godišnjice oslobođenja Lipika koje je organizirano u restoranu na lipičkim bazenima.




Cahun je podsjetila kako je Lipik prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu i kako je to ujedno bio početak kraja agresora u zapadnoj Slavoniji.


- 6. prosinca je za nas dan ponosa i zahvalnosti hrvatskim braniteljima. Vrijeme koje je prošlo nije ublažilo tugu za svima onima koji nisu s nama. No, postoji nešto što neće nikada umrijeti, a to je ljubav, ponos i sjećanje na njih. Snovi nam se ruše jer borili smo se za slobodu, demokraciju i zaštitu ljudskih prava. Nitko nam ne može predbaciti našu borbu i pobjedu, svi mi znamo tko je bio agresor, a tko žrtva. Naša istina s kojom se moramo nositi je bolna i teška. Svi mi želimo bolji, ljepši život s više dostojanstva, poštenja i poštivanja jer smatramo da smo to i zaslužili. Budimo što smo bili 1991. godine, domoljubi koji vole Hrvatsku i zato nećemo i ne smijemo dozvoliti rušenje hrvatske demokracije - poručila je Cahun.



Samoj svečanosti prethodila je sveta misa u župnoj crkvi svetog Franje Asiškog te polaganje vijenaca na spomen obilježja u Lipiku i Dobrovcu.

 Uz gradonačelnika Vinka Kasanu, koji je istaknuo kako je velika čast i ponos biti gradonačelnik prvog oslobođenog grada u Domovinskom ratu, okupljenima su se obratili i dožupan Ferdinand Troha, Željko Žeželj, izaslanik ministra obrane te Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja.

Uz nastup gradskog pjevačkog zbora Lipik i čitanje najboljih literarnih radova učenika lipičke osnovne škole na temu "Mladi i Domovinski rat", predstavljeno je i idejno rješenje budućeg spomen parka u Lipiku.

Josip Straga, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Lipika `91. i gradonačelnik Kasana su uručili i priznanja za zasluge i doprinos u Domovinskom ratu. Ovogodišnji nagrađeni su Goran Nikles, Drago Stakor, Đuka Petrinec i posthumno Tomica Sruk, nekadašnji lipički župnik.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI