Brestovčani imaju jedan od najljepših školskih vrtova u zemlji

Učenička zadruga Cucurbita
(FOTO: OŠ D. Lermana)

04.12.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4464

Predstavnici Osnovne škole "Dragutin Lerman" iz Brestovca sudjelovali su nedavno na dodjeli nagrada za najljepši školski vrt 2014. godine. Njihov vrt se plasirao među prva tri u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Sve je počelo 2009. godine na inicijativu ravnatelja i učiteljica Danijele Pijević i Maje Davidović. Iz vrta je niknula i Učenička zadruga Cucurbita. Mali zadrugari su posadili voćnjak, proizvode bučino ulje, eko sapune, proizvode od lavande...

- Prije pet godina su uništena dva manja kamenjara prilikom gradnje sportske dvorane. Na inicijativu ravnatelja Ante Majnarića, krenuli smo s uređenjem površine ispred škole. Uredili smo kamenjar i tradicionalni vrt starim sortama biljaka. Ima stotinjak vrsta. Jedan dio smo preuredili u ružičnjak, u njemu smo obnovili bunar i podigli krovnu konstrukciju. Učenici su nacrtali logo zadruge. Iza škole imamo i aromatični vrt, jezerce s potočićem. To je bio početak. Prije tri godine smo obnovili učeničku zadrugu, koja je postojala još davne 1957. godine i djelovala do Domovinskog rata. Sada smo članovi Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva. U njoj djeluje šest sekcija, jedna od njih je školski vrt. Voćarska sekciju je posadila stare sorte jabuka, krušaka i šljiva. Imamo i povrtlarsku sekciju u kojoj sadimo buču golicu - opisuje nam voditeljica učeničke zadruge Maja Davidović kako je sve krenulo.


- Mislim da je to veliko priznaje kad vidimo koliko se tu škola natječe i koliko godina rade. To nam posebno znači jer nam je većina ljudi govorila, kad smo krenuli s uređenjem školskog okoliša, da će ga djeca uništiti i kako neće trajati tjedan dana. Međutim, djeca ga jako čuvaju i vole raditi. Razvijaju radne navike i uče poštivati trud. Mislim da školski vrt ima veliku estetsku, ali i odgojnu ulogu - dodala je Davidović.


Ubrzo nakon ovog priznanja stiglo je još jedno. U brestovačkoj je školi osnovana podružnica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Požeško-slavonske županije. Pridružilo im se još 10 zadruga s područja Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Za voditeljicu Podružnice je izabrana Maja Davidović, voditeljica Učeničke zadruge Cucurbita.

- Sastanak je vodila gospođa Blanka Horvat, tajnica HUUZ-a. Trenutno u Požeško-slavonskoj županiji djeluje šest zadruga pa smo pokrenuli inicijativu da osnujemo svoju podružnicu jer smo dosad pripadali brodsko-posavskoj podružnici. Pridružila nam se i Virovitičko-podravska županija s pet zadruga jer isto imaju mali broj zadruga. Planiramo napraviti međužupanijsku smotru. Također ćemo moći bolje upoznati javnost s takvim načinom rada u školi - ustvrdila je Davidović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI