Grad Požega planira u 2015. povući oko 10 mil. kn za kapitalne projekte

Gradsko vijeće Požege
(FOTO: Pozega.hr)

03.12.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 4627

Prema prijedlogu gradonačelnika Vedrana Neferovića, o kojem će u ponedjeljak odlučivati gradski vijećnici, proračun Grada Požege za 2015. godinu trebao bi iznositi oko 78 milijuna kuna i manji je za 1,5 milijuna ili 2 posto u odnosu na zadnje izmjene proračuna za 2014. godinu.

U idućoj godini Grad planira uprihodovati 34,5 milijuna kuna od poreza, od raznih pristojbi 14,3 milijuna, a od pomoći 20,8 milijuna kuna. Od toga iz državnog proračuna za kapitalne projekte planira se povući 9,25 milijuna. Kao projekti za 2015. godinu navode se izgradnja i dodatna ulaganja u prometnice (milijun kuna), reciklažno dvorište Vinogradine i Industrijska ulica (1,8 milijuna), ulaganje u sportske objekte (360.000 kn), u zgradu knjižnice 2,5 milijuna, obnova spomenika fra Luke Ibrišimovića (60.000 kn), ulaganje u poslovne i stambene prostore 30.000 kn, nabavka komunalne opreme 718.000 kn, povećanje energetske učinkovitosti 990.000 kn, besplatni pristup internetu "hot spot" 6.000 kn, uređenje Požeške kuće 1,28 mil. kn, povećanje energetske učinkovitosti sustava Babin vir 50.000 kn.

Zbog smanjenih prihoda u 2015. godini najviše će trpjeti udruge. Rashodi programa udruga u kulturni i ostalih kulturnih događanja, arheoloških istraživanja i znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada HAZU planirani su u iznosu 655.500 kuna i manji su za 13 posto u odnosu na 2014. godinu. Povećali su se rashodi za stipendije, školarine i donacije privatnim dječjim vrtićima zbog planiranog sufinanciranja korisnika privatnih dječjih vrtića sa 600 kuna po djetetu. Rashodi programa sportskih aktivnosti planirani su u iznosu 2 milijuna kuna i manji su za 38 posto. Planirane naknade i donacije korisnicima socijalne skrbi iznose 2,27 milijuna kuna i manji su za 5 posto. Smanjeni su i rashodi gradske Turističke zajednice kao i rashodi za političke stranke i udruge građana za čak 25 posto.


S druge strane, povećani su rashodi za programe javnih ustanova u kulturi (muzej, kazalište, knjižnica) za 3,2 posto i sada iznose ukupno 6,16 milijuna kuna. U pojašnjenju stoji kako se povećanje odnosi najvećim dijelom na sredstva iz izvora pomoći i vlastitih koje ove ustanove planiraju ostvariti, a smanjuje se iz sredstava Grada. Rashodi Javne ustanove Sportski objekti iznose ukupno 1,8 milijuna kuna.


Za Upravni odjel za komunalne djelatnosti u 2015. godini planirano je 33,3 milijuna kuna, odnosno za 3,8 posto manje nego u 2014. godini. Dok su blago povećani rashodi za održavanje komunalne infrastrukture i poslovnih i stambenih objekata, osnovna aktivnost je povećana za čak 1,8 milijuna kuna i to zbog planirane isplate po upravnom sporu tvrtki Tofrado. Rashodi ulaganja u komunalnu infrastrukturu, objekte i opremu smanjeni su za 19 posto i iznose ukupno 15,4 milijuna kuna.

Povećavaju se rashodi za poticaje u poljoprivredi, a u planu je i novi program poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva kroz subvencije trgovačkim društvima, poljoprivrednicima i obrtnicima u iznosu 350.000 kuna. Smanjuju se rashodi za vatrogastvo (DVD i Javnu vatrogasnu postrojbu), a povećavaju za djelatnost Civilne zaštite.

Upravni odjel za europske integracije iduće će godine, prema planu, potrošiti manje nego ove, i to za 7,9 posto. Njegov je planirani budžet 3,7 milijuna kuna. Zanimljivo je da projekcija proračuna za 2016. godinu planira, radi planiranja izvora iz EU fondova, da ovaj odjel potroši 43,6 milijuna, a u 2017. čak 98,8 milijuna kuna. EU odjel bi u sljedećoj godini trebao izraditi projektnu dokumentaciju za izgradnju dječjeg vrtića, izradu idejnog projekta za rekonstrukciju Trga Sv. Terezije, izvedbeni projekt za rekonstrukciju Gradskog muzeja, pripremu dokumentacije za izgradnju poduzetničkog inkubatora s poslovnom zonom te za izgradnju Thallerovog ljekovitog hrama... Planira se krenuti s projektima "Multifunkcionalni centar za osobe s invaliditetom" i "Menadžeri poslovnog razvoja".

Dodano 4. prosinca

Iz Grada Požege zatražili smo da nam pošalju prijedlog proračuna za 2015. godinu u digitalnom formatu, što je i učinjeno. Kompletan prijedlog proračuna možete skinuti ovdje.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI