Dogodine novi projekti: ¨Pripremamo velike izložbe renomiranih slikara¨

Maja Žebčević Matić, ravnateljica požeškog muzeja
(FOTO: Lidija Galić)

03.12.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 3012

Gradski muzeja Požega obilježavanje 90-e obljetnice svog postojanja završava izložbom Vesne Sokolić i Milana Berbuča. U Požegi će biti izložena 62 djela ove 90-godišnje umjetnice koja će požeškom muzeju ovom prigodom pokloniti jednu od svojih slika.

- Riječ je o najtalentiranijoj studentici likovne akademije prema mišljenju Vladimira Becića i profesora kod kojih je studirala tijekom rata. Njezina talentiranost očitovala se u tome što je u samo nekoliko poteza znala nacrtati lik. Slike Vesne Sokolić svrstavaju je među najznačajnije hrvatske alternativne pejzažiste uz Franu Šimunovića, Jozu Jandu, Otona Glihu. Na neki je način ona zanemarena, najvjerojatnije jer je radila u svom ateljeu na osami, na zagrebačkom Vrapču. Značajna su i njezina djela nastala u Parizu koja odišu živim bojama zbog čega smo izložbu i nazvali "Radost boja" - najavila je autorica izložbe Lidija Ivančević Španiček.







Dodala je da će izložbu otvoriti jedna od naših najboljih poznavateljica suvremenog slikarstva dr. Ivanka Reberski koja je napisala monografije Vesne Sokolić i Milana Berbuča te ih tako, na neki način, izvukla iz anonimnosti.

U idućoj godini u požeškom muzeju pripremaju velike izložbe renomiranih slikara koje će trajati po mjesec dana. Uz njih će biti održane besplatne edukativne radionice dok će se ulaz na izložbe plaćati, ali samo pet kuna.

- Kultura je nešto u što treba ulagati, a ovo je simboličan iznos kojim ćemo pokušati pokriti barem dio troškova osiguranja jer je riječ o velikim izložbama - rekla je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.

Ujedno je najavila godišnji koncert "Vijenca" 12. prosinca u 20 sati kao svojevrsnu zahvalu svima koji su pomogli realizaciju humanitarne akcije "Muzeji u loncu" te zanimljivu radionicu 22. i 23. prosinca.

- Riječ je o radionici tradicijskog pletenja čarapa. Pred sam Badnjak ćemo se družiti u ugodnoj i toploj atmosferi sijela, prela i štrikanja - dodala je ravnateljica.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI