Boban se ne planira vratiti: ¨Za Njemačkom kasnimo 30 i kusur godina¨

Boban Zdjelarić
(FOTO: Iz priv. kol. B. Zdjelarića)

03.12.2014. | Mario Barać
Pregleda: 15813

Tekst o Pakračaninu Bobanu Zdjelariću (26), koji je nakon godina bezuspješnog traženja posla u Hrvatskoj pronašao posao u njemačkoj državnoj tvrtki Deutsche Bahn (DB), izazvao je prije 7 mjeseci veliku pozornost i brojne komentare, među kojima je bilo i dosta onih koji su bili sumnjičavi u realizaciju Bobanovog plana. On od 1. rujna radi i školuje se u DB pa smo ga zamolili da nam kaže svoja iskustva u protekla tri mjeseca života i rada u Njemačkoj.

Škola i praksa naizmjenično

- Mogu reći da je najvažnije iza mene jer sam u ugovoru imao stavku probnog rada koji je istekao 30. studenog. U osobnom razgovoru s nadređenima rečeno mi je da sam uspješno odradio probni period i da su prezadovoljni - rekao je Boban koji se školuje i radi u Magdeburgu, gdje je u učeničkom domu od ponedjeljka do petka. Uz odličan smještaj u dvokrevetnim sobama koji je besplatan, ima i besplatnu hranu te razne druge pogodnosti poput besplatne karte za vožnju vlakom tako da svaki petak putuje kući u 125 kilometara udaljeni Leipzig.

Zdjelarić je zaposlenik DB Netz AG koja se bavi iskljucivo održavanjem i kontrolom željezničke infrastrukture u koncernu DB.


- Škola i praksa se odvijaju naizmjenično, sve nam je od strane firme prilagođeno i isplanirano do najsitnijih detalja. Sada sam odradio 3 tjedna prakse pa ću 4 tjedna u školu.


Lakše je učiti kad znaš za što učiš

- Moram reći da nije jednostavno i da ponekad moraš dobro "zagrijati stolicu", ali je lakše kad znaš za što učiš. Svima nam je cilj stalno radno mjesto nakon 3 godine škole, a uvjet za to je položiti sve ispite. Moje ocjene su zasad vrlo dobre, uhodao sam se, ponovno usvojio njemački jezik koji sam znao otprije i nemam problema. Svaki mjesec dobijem očitovanje o uspjehu u školi i na praksi koje se prosljeđuje i nadređenima u firmi. Ako netko ima problema, zovu ga iz firme, pitaju u čemu je problem i pomažu mu. Nedavno je jedan kolega imao problem s matematikom i to od samog početka škole. Zvali su ga iz firme i on im je objasnio da to nikad nije ni učio u školi. Danas mu firma plaća dodatne sate matematike koje pohađa 2 do 3 puta tjedno već mjesec i pol dana - tvrdi Zdjelarić.

Plaća 25. u mjesecu... za tekući mjesec

Radni dan mu počinje u 7, a završava u 16 sati nakon čega je slobodan. Petkom obaveze završava do 11 sati, a ponedjeljkom počinje raditi od 9.

- Radni tjedan nam je uvijek 38 ili manje sati. Nikada više od toga - tvrdi Boban. Plaća je svakog 25. u mjesecu, za tekući mjesec, obavezno do 10 sati. - Upozorili su nas da je plaća poslovna tajna i ugovoru smo potpisali da ne smijemo otkrivati koji je iznos. Uglavnom, ja sam ovdje praktički školarac i prezadovoljan sam primanjima. Nemam financijskih problema kao što sam imao u Hrvatskoj, čak i dok sam radio. Plaća je dobra i više nego redovna jer dobiješ je 25. u mjesecu za tekući mjesec, koji još ni nisi odradio do kraja. U drugoj godini školovanje plaća raste za 15 posto, a u trećoj dodatnih 15 posto. Ovaj mjesec nam je isplaćena i takozvana 13. plaća, mi bi rekli božićnica i ona je u visini redovne mjesečne plaće - kaže Zdjelarić. Dodaje da uz plaću dobije i određenu tjednu nakadu za odvojeni život i životne potrebe.

U kafić samo za rođendan

Na godišnji će od 19. prosinca do 6. siječnja, a već 22. prosinca planira biti u Hrvatskoj.

- Veselim se rodbini, prijateljima, druženju, pečenici, Božiću, Novoj godini. Jedva čekam opustiti se jer u Njemačkoj toga praktički nema. U kafiće gotovo da i ne idem, samo ponekad s društvom, kada imamo dobar razlog, primjerice nečiji rođendan. Ali da netko ovdje ide sam na kavu ili pivo u birtiji, to još nisam čuo niti vidio. Ovdje u centru Magdeburga pola litre piva košta između 3,50 i 4 eura (26,50 i 30,50 kuna). Nisam pušač, ali nema kutije cigareta jeftinije od 5,5 eura (42 kune) - pojašnjava Boban.

Bez puno premišljanja tvrdi da je odluka da ode u Njemačku bila potpuno ispravna i kaže da tamo vidi budućnost. Najvažniji cilj mu je da za 3 godine uspješno završi školovanje i dobije ugovor na neodređeno. - Onda sam "na konju" iako moram priznati bih se pod ovim uvjetima mogao školovati cijeli život.

Drukčije uređenje i mentalitet

Na kraju smo ga pitali što to Njemačka ima, a Hrvatskoj bi trebalo da postane bolja i uspješnija.

- Red, rad i disciplina. Po tome se Njemačka ističe u odnosu na Hrvatsku. Ovdje je sve sređeno u svim segmentima, ponekad čak i previše. I mentalitet je drukčiji, ovdje je nepojmljivo da se, primjerice, netko vozi tramvajem, a da ne plati kartu. Rekao bih da Hrvatska za Njemačkom kasni dobrih 30 i kusur godina - zaključuje Boban Zdjelarić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI