Grad nije 2011. evidentirao dokumentaciju o Baški

Zdravko Ronko
(FOTO: Lidija Galić)

02.12.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 6607

Državna revizija je u svom nalazu za 2013. godinu utvrdila niz nepravilnosti u Gradu Požegi koje se odnose na ugovor između Grada Požege i Ženskog košarkaškog kluba o davanju na korištenje gradskog odmarališta u Baški na otoku Krku.

Riječ je o ugovoru koji datira još iz 2011. godine, dakle iz vremena bivšeg gradonačelnika Zdravka Ronka. Postavlja se logično pitanje: zašto su ove nepravilnosti utvrđene tek sada, a državna je revizija 2012. godine, dok je pregledavala poslovne knjige za 2011. godinu, Gradu Požegi iskazala bezuvjetno mišljenje bez spomena bilo kakvih nepravilnosti vezanih za spomenuto odmaralište.

S tim smo se pitanjem obratili Uredu državne revizije iz kojeg su nam odgovorili:


Dokumentacija o odmaralištu u Baškoj nije bila evidentirana u poslovnim knjigama Grada Požege za 2011. i 2012. godinu te stoga nije ni mogla biti predmet revizije, jer se revizija obavlja isključivo na temelju dokumentacije, a metodološki se obavlja na temelju uzorka i procjene rizika pojave nepravilnosti.


Da bi Grad dobio bezuvjetno mišljenje, mora otkloniti sve nepravilnosti koje su revizijom utvrđene te u poslovnim knjigama evidentirati sve poslovne događaje, a financijske izvještaje sastaviti u skladu s propisima.


Podsjetimo, Ured državne revizije je nedavno iskazao uvjetno mišljenje Gradu Požegi. Za odmaralište se navodi da ga je Grad još 2011. godine bez naknade dao na korištenje Košarkaškom klubu Požega, a da prije toga nije procijenio vrijednost zemljišta i objekta te to evidentirao u poslovnim knjigama.

"Od Košarkaškog kluba, kojemu su prenesena prava upravljanja i korištenja, nisu zatražena izvješća o ulaganjima u objekt, što je bila ugovorna obveza, podaci o ljetovanju djece i umirovljenika te ugovori o podzakupu dijela odmarališta. Dokumentacija koja je dostavljena za kategorizaciju objekta kao dokaz o pravu korištenja poslovnog prostora, razlikuje se od dijela dokumentacije koja je u postupku revizije pribavljena od Grada...

Dodaje se da je Grad dao suglasnosti prema kojima Košarkaški klub može dati objekt na korištenje drugim pravnim ili fizičkim osobama, a nije utvrdio pod kojim uvjetima i na koji način će Košarkaški klub regulirati međusobna prava i obveze s korisnicima objekta.

Grad nije obvezao Košarkaški klub na izvješćivanje o poduzetim aktivnostima vezanim uz davanje objekta na korištenje, što je trebao u cilju utvrđivanja učinkovitosti raspolaganja objektom. Zbog navedenog, Grad nije upravljao objektom pažnjom dobrog gospodara, stoji u izvješću Ureda državne revizije.

Pokušali smo dobiti komentar bivšeg gradonačelnika, no bez uspjeha. Nije nam se javljao na telefonske pozive.

Dodano u 11:52

Ronko nam je poslao SMS da se ne može javiti jer je u tijeku glasanje u Saboru. SMS-om smo mu poslali upit i kada dođemo do njegovog komentara, objavit ćemo ga.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI