¨Odljev mozgova je nužan dok se ne promijeni sustav¨

Tribina u Gimnaziji - perspektivni studenti s maturantima
(FOTO: Aleksandar Grlić)

30.11.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6924

"Neki kažu da je to jedan od najtežih fakulteta, ali ja to ne mogu reći jer drugi nisam studirao", kaže Požežanin Leon Marković, odličan student pete godine Medicinskog fakulteta Zagreb, dobitnik dekanove nagrade za najboljeg studenta. On je samo jedan od uspješnih studenata koji su se jučer predstavili maturantima na 15. Susretu studenata i maturanata požeške Gimnazije. Budući studenti su tako iz prve ruke mogli saznati više o izboru i upisu željenog studija, uvjetima studiranja te studentskom životu u Zagrebu, Zadru, Osijeku i drugim gradovima.

- Nije nešto "ekstra" kao u Americi, ali je dosta solidno. Studij traje šest godina s time da moja generacija nakon toga ima još pola godine stažiranja. Nakon sedam godina možete raditi jedino u hitnoj pomoći s plaćom koja nije srazmjerna uloženom trudu. Nakon toga vam slijedi specijalizacija. Tek s otprilike 32 godine postanete pravi liječnik. Mislim da se to ipak isplati jer s medicinom možete raditi svašta: kao brodski liječnik, u farmaceutskoj industriji, možete se baviti znanstvenim radom. Možete otići van i bilo gdje naći posao. Dosta se priča o odljevu mozgova, ali on je nužan dok se ne promijeni nešto u sustavu obrazovanja. Moj plan je otići u inozemstvo, vjerojatno u Skandinaviju. S našeg fakulteta iz generacije u prosjeku ode 20 ljudi. Prijateljica mi je tako otišla studirati u Boston. Tamo zarađuje dvostruko više nego ovdje - nastavlja Leon.




Veličanin Martin Matijević je student druge godine matematike na PMF-u Zagrebu, također želi otići van. Požežanka Ana Terman je odlična studentica računovodstva na Veleučilištu u Požegi, hvali studiranje u rodnom gradu. Jakšićanka Jelena Pažin se odmah nakon diplome magistre geografije i pedagogije zaposlila "kod kuće" u Osnovnoj školi "Mladost" Jakšić.


- Odabrao sam inženjerski smjer matematike jer mi je to najbolje išlo u srednjoj školi, a i zanima me. Nakon fakulteta mi je želja posvetiti se istraživačkom radu. Po mogućnosti negdje u inozemstvu. Onima koje zanima matematika, PMF je najbolji izbor. Kolegiji su odlično zamišljeni, ima ih puno i svatko se može naći u nečemu. Profesori su dobri, nisu toliko strogi koliko bi to ljudi očekivali. Najviše me zanima primijenjena matematika jer se uklapa u sve ostale smjerove, možete se povezati s ljudima. Iduće godine planiram se prijaviti na projekt međunarodne razmjene. Nekako mi se najviše sviđa Kanada - ispričao nam je Martin.

- Moja iskustva su pozitivna, sviđa mi se program. Imamo praksu na kojoj radimo bilance, račun dobiti i gubitka u knjigovodstvenom servisu, dok na fakultetu više radimo teoriju. Točno je da ima previše ekonomista, ali su oni i najtraženiji. Svaki biznis treba imati svoga računovođu, ima budućnosti za nas. Odlična sam studentica, ide mi super, članica sam povjerenstva veleučilišta. Jedna od velikih prednosti je što nemam putnih troškova i ne moram plaćati stan. Studij traje tri godine, a mogu ga nastaviti još dvije godine - podijelila nam je svoja iskustva Ana.

- Diplomirala sam u rujnu ove godine na Sveučilištu u Zadru. Odmah sam se zaposlila i predajem geografiju u Jakšiću. Studentski život u Zadru je super. Tamo je malo drukčiji mentalitet. Sve je opuštenije, profesori su opušteniji nego ovdje, izlaze više u susret. Bila sam vrlo dobra studentica i nisam imala nikakvih problema. Profesorsko zanimanje bih preporučila onima koji vole raditi s djecom i imaju puno strpljenja s njima jer znaju biti "nemoguća", pogotovo u osnovnoj školi. Ne bih ga preporučila onima koji nemaju živaca i imaju problema s javnim nastupom. Treba znati prenijeti naučeno, pojednostaviti stvari i spustiti se na razinu djece - rekla nam je na kraju Jelena.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI