Kasana promijenio mišljenje: ¨Protivim se prodaji parka, o tome ćete odlučiti vi¨

Gradonačelnik Vinko Kasana (lijevo) i njegov zamjenik Slobodan Katunar
(FOTO: Mario Barać)

27.11.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5984

Iako je današnja sjednica Gradskog vijeća Lipika trajala samo sat vremena i na dnevnom je redu imala svega dvije točke, nije nedostajalo uzbudljive i žestoke rasprave.

Predsjedavajući Ivan Molnar (nezavisni) je, na intervenciju također nezavisnog Krešimira Ljevakovića, pojasnio da je ova sjednica sazvana po hitnom postupku. Gradonačelnik Vinko Kasana se ispričao na tehničkom propustu jer to nije napisano u pozivu. Većinom glasova, uz suzdržane Ljevakoviće, već spomenutog Krešimira i Jasminku (SDP), prihvaćen je gradonačelnikov prijedlog Odluke o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Lipika, točnije zemljišta Hotela Park površine 3.270 četvornih metara i dvorišta površine 3.358 četvornih metara.




Kasana: Ne prodaje se park nego čestica u parku


- Napominjem da se ne radi o prodaji parka nego čestice u parku gdje bi trebala započeti gradnja novog vlasnika koji je kupio ZRC u ovršnom postupku. Kupio je i sve nekretnine koje nisu bile u ovršnom postupku poput pumpi, opreme na bazenima, šatora odnosno skele oko Kursalona. Slijedi raspisivanje natječaja i očekujemo da će to kupiti isti investitor, ali se svatko može javiti. Imali smo dva sastanka s investitorom koji je prošli petak preuzeo dokumentaciju i po njegovim najavama, gradit će se hotel po dokumentaciji i građevinskoj dozvoli iz 2000. godine - pojasio je Kasana.

Molnar je rekao kako se nada da će cijena biti veća od procjene sudskog vještaka od oko 560 tisuća kuna, odnosno oko 840 kuna po četvornom metru. - To je nešto malo manje od iznosa koji smo mi platili za cijeli park - dodao je.



O parku će odlučivati vijećnici

- Investitori su više puta izrazili želju da kupe i park, ali mi to za sada uopće ne bismo prodavali i pitanje je hoćemo li ga uopće prodavati. Ako do toga i dođe, o tome ćemo debelo raspraviti na vijeću. Nema razgovora dok ne izgrade hotel - rekao je Molnar, a nadovezao se gradonačelnik: - Ja definitivno nisam za prodaju parka, možemo razgovarati o bilo kojem drugom pravnom postupku, je li to služnost, koncesila ili nešto drugo. Ali, vi ste ti koji će u konačnici donijeti odluku.

- Željela bih da vi napokon počnete transparentno raditi. Željela bih znati tko su investitori, odakle im kapital? Investitori ne žele da se zna za njih, mi ne želimo da se otkrije njihov identitet i ja smatram da ovo gradsko vijeće treba znati o kome se radi i odakle im kapital. Čudi me i vaša izjava zbog parka jer ste izjavili, ukoliko Rusi iskažu interes za kupovinom parka, da ćete o tome razmišljati i dati ga na prodaju. Tek na neke moje insinuacije da se park ne može prodavati bez odluke vijeća, promijenili ste mišljenje - pitala je i prokomentirala Daliborka Ciganović (SDP).

Gradonačelnik je odgovorio da je investitor hrvatska tvrtka ITEMA Iprom, a što se tiče kapitala, poručio joj je da to mora pitati vlasnika. - Što se tiče parka, jednostavno niste u pravu, rekao sam da sam s ozbiljnim investitorima spreman razgovarati o svemu - odgovori je Kasana.

Ciganović je zanimalo i je li novi vlasnik obvezan na izgradnju nekim vremenskim rokovima. - Sud je prodao ZRC u ovršnom postupku. To znači da Grad nema nikakvog utjecaja i kupac može raditi s time doslovno što hoće. Nitko ne može kupca prisiliti da mora graditi u nekakvom roku.

Vinku Strgancu (HSS), kojega je zanimalo je li investitor upoznat da će za koju godinu u blizinu niknuti moderna tvornica ravnog stakla, Kasana je odgovorio kako su novi vlasnici jako dobro informirani i kako načelno nemaju ništa protiv toga.

Više usuglašenosti jer je usvojen jednoglasno, bilo je oko prijedloga Odluke o uvjetima, cijeni i postupku prodaje građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni 4, u naselju Gaj. Gradonačelnik je pojasnio da se radi o investiciji gradnje bioplinskog postrojenja na lokaciji sajmišta u Gaju. Investitor je njemačka tvrtka North Tec, postrojenje bi na godinu u ovo vrijeme trebalo biti u probnom radu, a osnovna sirovina je kukuruzna silaža.

"Đe s` ti bio `91.?"

Ciganović je praktički ponovila pitanje iz prethodne točke: imaju li novac i kada će početi graditi? Nakon kraćeg negodovanja dijela vijećnika, pravu buru izazvala je izjavom: "Već mi ide na živce ona - Đe s ti bio 91.?" Uslijedila je kratka, ali žestoka paljba na relaciji Ciganović - Mladen Dolić (HDZ), ali je atmosferu primiro Kasana konkretnim odgovorom. - Sve to što vas zanima je navedeno u ovoj Odluci. Ali ponavljam, početak probnog rada je nagodinu u listopadu ili studenom, a gradnja bi trebala trajati 6 mjeseci. Znači, gradnja bi trebala početi u proljeće, paralelno sa sjetvom kukuruza - odgovorio je Kasana.



 Vijećnica Ciganović je otvorila i Aktualni sat koji je na ovoj sjednici uslijedio tek na kraju, pod točkom "različito". - Kao građanka, vijećnica, predsjednica Foruma žena SDP i tajnica GO SDP Lipik, želim se ograditi od insinuacija da sam protiv investicije izgradnje tvornice float stakla. Nisam protiv ni jedne investicije koja donosi bilo kakav boljitak građanima Lipika.

Razvojna agencija zapošljava novinare

Potom je pitanje postavila Dejanu Iličiću, direktoru gradske tvrtke "Lira". - Vidim da ste raspisali natječaj za novinara. Trebamo li uistinu novoga ili je to natječaj za gospodina Barčana, odnosno, može li se još netko natjecati?



- U odjelu medija u Lipičkoj razvojnoj agenciji (LIRA) potrebna su dva čovjeka za obavljanje tih poslova. Dosad su te poslove obavljala dva pripravnika. Sad nam jedan pripravnik odlazi i raspisali smo natječaj - odgovorio je Iličić uz pojašnjenje kako se natječaj odnosi na urednika.

Koliko nas košta Compas?

Predsjedavajući Molnar je rekao kako nije znao za ovu informacija pa je pitao: "Koliko nas košta taj list?". - Prema poslovnom planu, koji smo napravili za sljedeću godinu, koštat će manje nego što se izdvajalo za Pakrački list. Ne sjećam se točno koja je brojka bila, ali znam da je bilo manje - odgovorio je Iličić. Dodao je i da im do sada nisu bila potreban sredstva za plaće, da će veći dio te plaće financirati kroz internetski portal i da tisak jednog broja Compasa iznosi 4.200 kuna s PDV-om.

Josipa Ždralovića je interesiralo ima li pomaka po pitanju Lipičana koji imaju problema s računima od struje zbog korištenja isušivača. - Neslužbena informacija je da će to platiti Caritas. Informacije koje imam od župnika, da je to maltene gotova stvar - odgovorio je Kasana.
 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI