¨Da svatko baca smeće gdje hoće, svijet bi bio ružan i prljav¨

Gradonačelnik Davor Huška s pakračkim vrtićarcima
(FOTO: Mario Barać)

21.11.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5278

Ako je suditi po odgovorima mališana, polaznika Dječjeg vrtića "Maslačak" iz Pakraca, čeka nas svijetla budućnost po pitanju očuvanja prirode i selektivnog otpada.

Posjetili smo ih danas jer su od pakračkog gradonačelnika Davora Huške te predstavnika Komunalca Zdravka Vostrija i Adrijana Baškiere, na poklon dobili 9 koševa - "žabica" za selektivno prikupljanje otpada.

- Smeće je kad bacamo smeće. U smeće bacamo papire kad obrišemo nos. I kad se naljutimo isto bacamo papire - odgovorila nam je 4-godišnja Marija Ružička.





- Da svatko baca smeće gdje hoće, svijet bi bio ružan i prljav, ne bi bilo lijepo da se tako smeće baca - tvrdi Lana Blažević (6 godina). - Smeće je plastika i ide u žutu - kratko i jasno je rekao Leo Šabanović (10).

Pakrački mališani su nam uglas odgovorili da ne smijemo u travu i na zemlju bacati maramice i papiriće s bombona niti bilo kakav otpad. - Kada bi moj prijatelj tako bacio papir, rekao bih mu da je zločest i da to ne smije raditi zato što zagađuje okoliš - poentirao je Ivan Orzes (6). - I tako ugrožavaš prirodu - dodao je David Jakša (5).

Je li smeće i ostatak hrane koji nam ostane nakon ručka, pitali smo pakračke vrtićance. - To nije smeće, a kada ostane, to onda operemo - kaže Ena Glazer (6). Pitali smo ih i što je to PET ambalaža. - To su žabe i to bi mogle biti boce - rekla je Sara Jović (5). Pomogao joj je Lovro Feher (5) koji je došapnuo: - To je plastika.



Na kraju smo mališanima dali da u praksi isprobaju funkcioniranje koševa za selektivno odlaganje otpada. Tina Nemet (6) je papirić od maramice ispravno bacila u plavu "žabicu". Josip Omerzo (4) je plastičnu vrećicu od maramica, najprije bacio također u plavu kantu, ali se odmah ispravio pa je vrećica završila u žutoj "žabici".

Ovaj poklon pakračkom vrtiću rezultat je projekta nabave komunalne opreme - kanti i kontejnera za sakupljanje komunalnog otpada. Koševi - "žabe" su zapremine između 30 i 35 litara, a vrijedne su ukupno nešto manje od 40 tisuća kuna. Ukupna vrijednost projekta nabave komunalne opreme je 630 tisuća kuna, u 80-postotnom iznosu sufinancira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak sredstava osigurava Grad Pakrac.

Ukupno 9 kanti za smeće, po 3 za papir, plastiku i staklo, bit će raspoređeni u matičnom vrtiću te u vrtiću na Kalvariji i područnom u Prekopakri.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI