¨Kulen i kobasice su zdravi, bit je samo koliko ćete pojesti¨

Akademkinja Vida Demarin
(FOTO: Lidija Galić)

20.11.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 7797

"Samo 20 posto u životu je genetika dok je 80 posto sve ono što sami radimo za sebe. Možemo paziti što jedemo, vježbati funkcije mozga, naučiti se nositi sa stresom", poručila je akademkinja Vida Demarin na današnjem predavanju pod nazivom „Hrana za mozak“ održanom za korisnike Dnevnog boravka za zlatno doba u Pleternici.



Stres je, dodala je Demarin, neizbježan dio života. Međutim, postoje načini kako ga ublažiti.


- Treba naći snagu da promijenite ono što možete promijeniti, da prihvatite ono što ne možete promijeniti i treba naći mudrosti da vidite razliku između to dvoje – savjetovala je.


Ističe da je jedan od važnih čimbenika za zdravlje mozga zdrava prehrana. Danas je sve popularniji mediteranski način prehrane, no ona je vrlo malo zastupljena u Slavoniji.

- Uz Slavoniju svi vežu kulen, kobasice i kulenove seke. Mislim da je sve to zdrava hrana, samo je bit u tome koliku ćete količinu pojesti. Ovdje se jede puno voća i povrća što je jako važno. Osim prehrane bitno je i kretati se. To ne znači svakodnevno ići na fitness već je dovoljno šetati, čak i plesati. Mozak je potrebno neprestano hraniti, primjerice rješavanjem križaljki ili čitanjem – rekla je Demarin.





Predavanje je s pozornošću slušao velik broj korisnika Dnevnog boravka, a među njima i 78-godišnja Kata Galović.

- 165 centimetara sam visoka i oduvijek imam 65 kilograma. Uvijek sam ista. Trideset sam godina jela prehranu za dijabetičare jer mi je muž bio dijabetičar. Nisam htjela posebno kuhati tako da sam se i sama zdravo hranila. Sad kad odem kod sina u Švicarsku isto tako. Ne smijem skuhati ni masno, ni slano i onda i ja tako jedem. Puno jedem povrća, svježeg kelja, bundeve, luk, salate, jedino ne smijem bijeli luk zbog žući – prepričava.



Iako već deset godina hoda pomoću štake redovito se kreće, jedino ne smije ništa teško nositi.

Budući da ima dosta slobodnog vremena voli i čitati.

- Imam samo četiri razreda škole i sin mi ne vjeruje da sam pročitala knjigu od 700 stranica. Bila je to priča o jednoj Indijanki. Danas zbog očnog tlaka čitam malo manje. Ma moram reći da me mozak itekako dobro služi. Ponekad zaboravim neku sitnicu, ali se brzo sjetim – dodala je Kata Galović.

Akademkinja Vida Demarin svoju je knjigu „Hrana za mozak“ predstavila građanima Pleternice i na promociji u pleterničkoj Hrvatskoj knjižnici i čitaonici.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI