Država voljna pomoći: ¨Učinit ćemo sve da što prije dobiju materijal za kuću¨

Zoran Prodanović sa suprugom Sanelom i sinovima Josipom i Slavkom
(FOTO: Mario Barać)

18.11.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5706

Nakon priče o obitelji Prodanović koja u neljudskim uvjetima živi u Antunovcu blizu Lipika, apel za pomoć naišao je na odjek kod ljudi, što nam je potvrdio Zoran Prodanović.

- Odmah drugi dan nakon vašeg članka, došla nam je jedna žena i dovezla hranu, namirnice, neke sitnice za djecu. Ljudi stalno dolaze, zovu, najviše nude robu i hranu, a zvao je i jedan čovjek koji je rekao da će nam, kada budemo gradili novu kuću, pokloniti vrata i prozore. Hvala svim ljudima koji zovu i koji nam hoće pomoći i nadam se da ćemo uspjeti nešto napraviti do zime - rekao je Zoran.

Još od rujna ovoj obitelji pomaže Gradsko društvo crvenog križa Pakrac koje im svakodnevno dostavlja 4 topla obroka, a u pomoć se uključio i Grad Lipik. - Organiziranu akciju pomoći obitelj Prodanović vodi naše društvo i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji ima nekoliko rješenja za ovu obitelj. U svakom slučaju vjerujemo da obitelj Prodanović neće dočekati zimu u ovoj trošnoj kući u kojoj su još uvijek. Ako budu i zimovali u ovoj kući, onda će ona do tada biti obnovljena u mjeri koliko budu naše mogućnosti - rekao je Kliček.


Žurno uključivanje u rješavanje problema ove obitelji najavljuju i iz Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje. U priopćenju na naš upit, predstojnica Mirela Stanić - Popović navodi da će, s obzirom na uvjete u kojima živi obitelj Prodanović, Državni ured za stambeno zbrinjavanje uložiti maksimalne napore kako bi isporuka građevinskog materijala započela u što kraćem roku.


Pitali smo i zašto u Rješenju o uvjetima građenja nema 5-godišnjeg Slavka koji živi s ovom obitelji i postoji li mogućnost da se i on evidentira te da tako dobije dodatnih 10 četvornih metara stambene površine.

"Ukoliko obitelj inzistira na dodavanju novog člana, moramo Vas upozoriti da temeljem važećeg Zakona o područjima od posebne državne skrbi DUOSZ neće moći udovoljiti jer za to ne postoje zakonske osnove", piše u priopćenju.

Predstojnica Stanić - Popović dodaje kako je, upravo zbog ovakvih slučajeva, DUOSZ uputio u proceduru prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o područjima od posebne državne skrbi. Ipak, u praksi to ne znači i brže rješavanje problema slučajeva kakav je Prodanović. Upravo suprotno. Ukoliko se predložene izmjene usvoje, uslijedila bi obnova postupka utvrđivanja prava na stambeno zbrinjavanje.

- Ukoliko se kreće u dodavanje novog člana obitelji te ukoliko Ured državne uprave Požeško-slavonske županije pozitivno odluči o pravu na stambeno zbrinjavanje, DUOSZ će morati ponovno zatražiti izradu novog Rješenja o uvjetima građenja te ponoviti cijeli postupak do potpisivanja Ugovora o darovanju građevinskog materijala, a time se realizacija stambenog zbrinjavanja dodatno odgađa", pojašnjava Stanić-Popović. Po ovome, Slavko Prodanović iz Antunovca ne postoji.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI