Nova pravila: Zapnete li u snijegu, sami ste krivi

Ilustracija
(FOTO: Lidija Galić)

14.11.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 13570

Padne li konačno ove godine snijeg, vozači bi mogli imati velikih problema. Naime, na snagu je stupio novi pravilnik prema kojem je na cestama dopušteno 10-15 centimetara snijega.

- To znači da, ovisno o razini prednosti, cesta je prohodna ako visina snijega na kolniku ne prelazi deset odnosno 15 centimetara. Vozači više ne mogu očekivati u potpunosti očišćene i crne ceste, već će biti bijele čak i s 15 centimetara snijega - pojasnio je Zvonimir Lukačević, voditelj odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u PU požeško-slavonskoj.

Ako vozači imaju zimsku opremu problema ne bi trebalo biti, u suprotnom se mogu očekivati zastoji, kašnjenja na posao i slični problemi.


- Prohodnost na državnim cestama osigurava se od pet do 22 sata, na županijskim cestama od pet do 20 sati, a na ostalim lokalnim cestama od sedam do 20 sati. U ostalom vremenskom periodu mogu se očekivati zastoji - dodao je Lukačević.


Zimska oprema obvezna je od 15. studenog do 15. travnja. Nema više čišćenja snijega u noćnim satima, a reducirat će se i soljenje kolnika jer nije dozvoljena upotreba sredstava koja štete okolišu.

Zimski uvjeti na cestama su kad je kolnik prekriven snijegom ili je na njemu poledica. Zimsku opremu čine zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

U našoj županiji zimska je oprema u navedenom periodu za sve vrste motornih vozila, bez obzira ima li snijega i poledice ili ne, obavezna na državnoj cesti 5 Daruvar- Pakrac-Lipik-Okučani i državnoj cesti 53 Našice-Čaglin-Slavonski Brod.

Lukačević je podsjetio vozače da prije uključivanja u promet moraju očistiti automobil od snijega jer u suprotnom mogu platiti kaznu od 700 kuna.

- O državnim cestama brinu Hrvatske ceste, za županijske je zadužena Županijska uprava za ceste, a za ceste u gradovima i općinama jedinice lokalne samouprave. Nemojte stoga zvati policiju za svaku neočišćenu cestu jer čišćenje cesta nije u našoj nadležnosti - podsjetio je na kraju vozače Zvonimir Lukačević.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI