Rat oko fekalija: ¨Ispuštaju otpadne vode ravno meni u dvorište¨

Mira John
(FOTO: Aleksandar Grlić)

13.11.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 19164

"Problemi su počeli otkako su se napravile kupaonice jer svaka kuća mora imati septičku jamu. Ljudi puštaju otpadne vode na svoje posjede jer nema kanalizacije i voda teče. Čim padne kiša, ja sam okružena fekalijama. Ispred mene je jedan susjed zatrpao kanal. Voda iz njegove septičke jame ide ravno u moj bunar. Nosila sam vodu na analizu, nije za piće. Zato smo ga ja i moj pokojni muž zatvorili", požalila nam se Mira John iz Orljavca kod Brestovca i napominje kako se problem prisutan godinama pojačao u zadnje vrijeme. Pokazuje nam potom kanal pun fekalija ispred njezine kuće i podrum koji je cijeli popljesnivio.






- Zvala sam sanitarnu inspekciju u Požegu, rekli su mi da će ići to riješiti kod susjeda. Kasnije su mi pak rekli da to nije njihov problem, nego Općine Brestovac gdje mi komunalni redar kaže da ne može riješiti moj slučaj. Osim toga, slijevaju se i fekalije iz susjedove štale. Voda tako ide tijekom cijele godine. Voda iz septičke jame mi ulazi u podrum. Sve katastrofalno smrdi. Ne smijem nikome ništa reći, sa susjedima se ne mogu dogovoriti. Imate što pred mojom kući vidjeti. Tu je nemoguće živjeti. Najgore je po noći kad ispuštaju vodu. Spavaća soba mi smrdi po govnima. Ne možete otvoriti prozore koliko smrdi. Onda mi još susjedi kažu: "Nije ti ovo Pariz". U podrum sam morala ugraditi pumpu prije četiri godine. Čim pad kiša, odmah je uključim i dežuram cijelu noć. Računi za struju su mi se nakon toga povećali, provjerite kako sve smrdi - nastavlja Mira.








Tražimo drugu stranu priče. Susjedi s brda priznaju da se fekalije slijevaju na vlastiti posjed ili kod drugih susjeda, no ne i kod Mire John. Kažu da voda s brda pravi i njima problem, ali da je riječ o potoku, izvorima i kiši. Neki pak iznose protuoptužbe. Priča sve više sliči na zaplet iz western filmova.

- Mi smo na brdu, ali tu je voda kad su poplave. Izvlačili smo je pomoću četiri crijeva. To je prirodno, kiša je padala. Uz to u blizini je i prirodni izvor i to je vjerojatno ta voda. A fekalije ako negdje teku, idu u moje polje i stajsko gnojivo. Ne trošim puno vode i ne kupam se svaki dan, živim sama i sve se slijeva u rupu kod mene. Ta voda sigurno ne ide nikamo. Najbolje bi bilo kad bismo imali kanalizaciju, onda nitko ne bi nikoga optuživao - kaže Ana Matoković, susjeda s brda.

- Što se mene tiče, ja tu ne mogu ništa. Kod mene voda ide s brda i teče potok koji se može piti. Nema kanalizacije, voda izvire i ide cijeli potok. Što da joj radim, pa i moj podrum je bio pun. Ne treba mi septička jama, ta voda ne ide nigdje nego na moju njivu. A koga da tužim što meni ide voda? Nisam ja mađioničar da dignem vodu uzbrdo. Puštam otpadnu vodu u svoj vrt, ali ne ide uopće kod nje nego kod druge susjede. Neka dođe i vidi kuda ide ta voda. Nisam joj kriv jer je u rupi i sve slivne vode idu kod nje - rekao nam je Zlatko Smoković, drugi susjed.

- Imam septičku jamu. Što joj smetam? A kuda voda može ići - uzbrdo ili nizbrdo? Treba doći, snimiti teren i vidjeti odakle voda dolazi. Neka se radije odseli na drugu stranu na brdo. Sve naše kuće gledaju prema njoj. Ona je na najnižoj točki, a kuda će voda ići kad padaju kiše? Prošle godine je zvala inspekciju i rekla je inspektoru iz Zagreba da voda iz moje septičke jame ide u njezin bunar. Kad je došao, vidio je da nema bunara. I Općinu je angažirala samo da bi mogla biti na sceni. Nemojte nasjedati, smeta joj i blato mojih krava, život i cijeli Orljavac - dodaje Zlatan Katarić, treći susjed.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI