HEP im neće otpisati dug: ¨Nadam se da će Grad ispuniti obećanje¨

Saša Rajković pokazuje opomenu iz HEP-a
(FOTO: Mario Barać)

11.11.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4653

Nakon što smo pisali o problemima Lipičana čiji su objekti poplavljeni u svibanjskim poplavama i koji su zbog korištenja isušivača prostora dobili račune i opomene zbog povećane potrošnje električne energije, stigao nam je i službeni odgovor iz Službe za odnose s javnošću i informiranje Hrvatske elektroprivrede.

Sažeto u jednu rečenicu, Lipičani se ne trebaju nadati da će ih HEP osloboditi plaćanja ili im otpisati razliku potrošene struje.

"Otpis duga nije pravno-financijski opravdan"


HEP je 3. studenog 2014. zaprimio Zahtjev grada Lipika za oslobađanje od plaćanja električne energije korisnicima koji su koristili isušivače vlage tijekom svibanjske poplave u Lipiku. Međutim, HEP nije u mogućnosti pozitivno se očitovati na zahtjev za oslobađanje od plaćanja električne energije, budući da HEP ne može na pravno-financijski opravdan način provesti otpis dijela potraživanja tim kupcima. Vezano za oslobađanje plaćanja troškova za električnu energiju, iznimka je učinjena za područje općina Gunja, Drenovci i Vrbanja, s obzirom da je Vlada Republike Hrvatske Odlukom od 20. svibnja 2014. godine proglasila stanje katastrofe na tom području Vukovarsko-srijemske županije.


HEP je ovakvim pristupom davanju financijske pomoći, postupio prema jasno utvrđenim, na Odluci Vlade utemeljenim kriterijima, razvidno i jednako prema svim stanovnicima tog područja. Podmirenje (dijela) troškova električne energije kupcima izvan ovog područja izlazi iz okvira definiranih i nediskriminirajućih kriterija. Zato je važno da se u svim svojim odlukama HEP ograniči striktno na područje definirano Odlukom Vlade Republike Hrvatske
, piše u priopćenju koje potpisuje Lidija Džaja Moharić.

Grad Lipik još čeka službeni odgovor HEP-a

Potom smo upit poslali i u Grad Lipik i od njih zatražili odgovor hoće li, u kojoj mjeri i prema kojim kriterijima, Grad Lipik pomoći poplavljenim građanima i, ako hoće, kada oni tu pomoć mogu očekivati.

Do trenutka pisanja ovoga odgovora (mail nam je stigao danas u 9,18 sati, op. a.) Grad Lipik nije dobio nikakav službeni odgovor HEP-a, a vezano za oslobađanje od plaćanja električne energije korisnicima koji su koristili isušivače vlage tijekom svibanjske poplave u Lipiku. Kada Grad Lipik dobije odgovor, obavijestit će korisnike isušivača o rezultatu. Grad će i dalje sudjelovati u postupku rješavanja situacije, a u dogovoru s HEP-om postignuto je da do okončanja postupka korisnicima koji su koristili isušivače neće biti prekinuta isporuke električne energije, odgovorila nam je Anita Jurković, službenica u Gradu Lipiku zadužena za odnose s javnošću.

Isušivače je za sanaciju šteta od poplave u Lipiku koristilo je 17 kućanstava. Isušivači su u tih 17 kućanstava potrošili 15.100 kWh struje što približno iznosi oko 13.500 kuna. U prijašnjem priopćenju iz Grada Lipika je navedeno kako će se Grad Lipik, ukoliko odgovor od HEP-a bude negativan, uključiti i pomoći u okviru svojih proračunskih mogućnosti.

Zahvalan što mu nisu isključili struju

Na problem poplavljenih Lipičana ukazao je Saša Rajković kojemu, usprkos opomeni, struja iz obiteljske kuće u Čakovečkoj ulici još nije isključena.

- Mogu reći da sam u ovom trenutku zahvalan HEP-u što nam ne isključuju struju, ali dug i dalje ostaje. Ja ga nisam platio niti ću ga platiti, a čim budem imao neke novce, platit ću svoju redovnu ratu od oko 300 kuna. Nadam se da će Grad Lipik održati dato obećanje i da će, ne samo meni nego i svima koji smo koristili isušivače, pomoći u rješavanju duga ili nadoknaditi razliku onima koji su dug platili - rekao je Rajković.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI