Planovi u Pakracu: ¨Aleju treba obnoviti po uzoru na Veneciju¨

Aleja kestenova je omiljena šetnica mnogim Pakračanima
(FOTO: Mario Barać)

09.11.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4646

Aleja kestenova u Pakracu nekada je bila vrlo privlačna šetnica ne samo za stanovnike tog dijela grada, nego i za ostale građane. Stanje u kojem je Aleja danas traži temeljitu obnovu jer su stabla kestena bolesna, stara i opasne zbog suhih grana koje prijete prolaznicima. Pješačke staze nisu obnavljane godinama i površina je pohabana i vrlo loša, na mjestima je korijenje stabala doslovno izdignulo nogostup, a najlošije je stanje ispod groblja gdje je na pojedinim mjestima, zbog klizanja i pomicanja tla, pješačka staza doslovno propala i pojavila su se velika ulegnuća.

Dio Aleje od hotela Pakrac, prema Lozincu do pješačkog prijelaza preko pruge također je u lošem stanju, a taj dio Aleje je na mjestima jako zarastao u travu i raslinje. Iako u lošem stanju, Aleja je i danas prometna jer smo za 15-minutnog obilaska ove ulice zatekli brojne šetače kao i bicikliste za koje su ovako loše staze ujedno najopasnije.




Bez kolnog ulaza u dvorište


Problema ima i nekoliko obitelji koje žive u ovoj ulici, a praktički nemaju kolni ulaz u svoja dvorišta s glavne ceste. Za promet koriste upravo nogostup, a dijelom i zelenu površinu koja je tijekom godina korištenja pretvorena u improvizirani put.



- Morali smo se snaći jer ljudi nekako moraju automobilima doći do svojih kuća. Ovdje nema ceste i to je jedan od većih problema, ne samo zato što se automobili moraju voziti po pješačkoj stazi i zelenoj površini, nego i zbog opasnosti jer stazu koriste pješaci i biciklisti - rekao nam je Josip Crnković, stanovnik Aleje kestenova. Kada smo mu rekli da pišemo o potrebi obnove ove ulice, odmah je pitao što će biti s drvećem.

Geleri u stablima

- Neka od ovih stabala su starija od 100 godina, ali su stabla već godinama bolesna, u nekima su još uvijek geleri od granata. Ovo je stvarno lijep dio grada i nadam se da će uskoro biti obnovljen - poručio je Josip.



I njegov susjed Nenad Ivanović smatra da je potrebno riješiti kolni prilaz u dvorišta. - Ima ovdje prostora na zelenoj površini da se napravi uska cesta samo bio ovaj dio iznad autobusnog stajališta trebalo urediti i poravnati. Na ovom privremenom putu bude i dosta prometno jer neki koji s automobilima uđu od strane benzinske, iziđu na izlaz kod Konstruktora i obratno - kaže Nenad i dodaje da inače ne vozi automobil, ali mu automobilima često dolazi rodbina koja se suočava s ovim problemom.



Pitanje obnove pakračke Aleje kestenova potaknuo je i SDP-ov vijećnik Dragan Marin na posljednjoj sjednici pakračkog Gradskog vijeća. On je rekao kako je taj dio postao dosta rizičan za šetnju, osobito kad padne mrak.

90 posto stabala treba ukloniti

O planovima obnove odgovorio je gradonačelnik Davor Huška rekavši kako je plan da se u uređenje Aleje ide parcijalno, odnosno u etapama. Dodao je i kako je Grad Pakrac prije nekoliko godina obnovio dio Aleje, od Pedagoške akademije do Ančića.

- Prije nekoliko godina struka je rekla svoje i 90 posto tih stabala kestena je spremno za uklanjanje. Naravno da to građane boli jer su navikli na to drveće, isto kao što je bilo puno prigovora kada smo doslovce "u glavu" sasjekli "Veneciju", da bi danas ista ta "Venecija" bila jedan od najljepših dijelova grada. Volio bih da se sličan priča dogodi i s Alejom kestenova. Prijedlog je konkretan i konkretizirat ćemo ga već na sljedećoj sjednici i u proračunu za iduću godinu.



Prva etapa obnove - od hotela do rampe

- Prijedlog je da se u prvom dijelu ide na obnovu Aleje od hotela Pakrac i ulaza u Lozinac pa do rampe, a da ovaj dio od rampe do Konstruktora ostavimo dok odradimo sva planirana kopanja za vodovod i kanalizaciju, eventualno za 2016. godinu. Dakle, nagodinu da osiguramo značajniji iznos, između 50 i 100 tisuća kuna, ovisno koliko budu procijenjeni troškovi jer je do rampe potrebno posaditi kompletno novu aleju i urediti stazu. Naravno da je ideja da u tu radnu akciju uključimo i građane, udruge, mlade i sve ostale koji mogu i žele pomoći. Na Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata ću također podsjetiti branitelje na ideju od prije nekoliko godina kada su rekli da su spremni kupiti nekoliko stabala kestana i donirati ih gradu za obnovu spomenute Aleje - pojasnio je Huška.



Marija Čar, voditeljica Odsjeka za graditeljstvo u Gradu Pakracu dodala je da tehnička služba u Gradu već dulje razmatra problem stanovnika dijela Aleje koji nemaju kolni ulaz u svoja dvorišta, a osim toga u tom dijelu će biti potrebno riješiti i javnu rasvjetu.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI