¨Ako se želi natjecati za potpore, poduzetnik se mora uključiti¨

Anka Mandac
(FOTO: Aleksandar Grlić)

06.11.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 3554

U prostoru Hrvatske gospodarske komore u Požegi održava se edukacija "Državne potpore i EU fondovi". Predavanje u organizaciji regionalne razvojne agencije Panora vodi Anka Mandac, certificirana konzultantica za regionalni razvoj i pretpristupne fondove EU. Napredovanju su osim uobičajenih predstavnika lokalnih poduzetničkih inkubatora i potpornih institucija sudjelovali i mali poduzetnici koji su često izostavljeni u ovakvim edukacijama. Ukupno je bilo oko 40 sudionika.

- Došlo je i 15-ak poduzetnika što me je ugodno iznenadilo jer je očekivanje bilo da će biti ljudi uglavnom iz potpornih institucija. Činjenica je da se kao konzultanti na terenu moramo boriti sa strahovima i odustajanjima ljudi. Treba raditi na mijenjanju stavova. Poduzetnici moraju napraviti otklon u glavi i postati aktivni sudionici. Često traže od nas da im sve donesemo na pladnju. To nije poduzetnik. Ako se ne želi zbilja natjecati, poduzetnik mora znati kamo ide. Korištenje europskih ili državnih potpora je samo jedna stepenica u procesu stvaranja gotovog proizvoda. Nedostaje nam spona u kojoj poduzetnik uspije reći što mu treba. Najvažnije je da poduzetnik ima poslovni plan i investicijsku studiju. Malim i mikro poduzetnicima se ponekad čini da će previše novca dati za to, ali to im može dati odgovor je li to prava aktivnost za njih - izjavila je konzultantica Anka Mandac.




- Počeli smo s općom predstavkom što su državne potpore, koje su njihove vrste, izuzeća i kombinacije s EU fondovima. Sudionike smo podijelili u afirmacijsku i negacijsku grupu i dali im da pogledaju Strategiju dodjele državnih potpora. Poslije će argumentirati zašto je taj dokument dobar ili nije, čut ćemo njihova promišljanja. Nakon toga ćemo imati prezentaciju o potporama isključivo vezanim za poduzetnike i o primjerima dobre prakse.




- Jedan primjer je jedna mikro poduzetnica koja je razmišljala čime će se baviti. HAMAG BICRO, odnosno Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske je nudila poduzetničke mikro kredite s kamatom od 0,99 posto. Napravila je poslovni plan te je u roku tri tjedna dobila 120.000 kuna i započela s djelatnošću. Kamata je ispod jedan posto na pet godina s počekom na šest mjeseci - rekla je na kraju Mandac.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI