Krv dao 122 puta: ¨Počeo sam s 19 godina, za vrijeme služenja u JNA¨

Zdenko Šojat krv je darovao 122 puta
(FOTO: Lidija Galić)

04.11.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 6156

"Krv sam počeo davati kad sam imao 19 godina za vrijeme služenja u JNA. Najprije sam davao svakih šest mjeseci, a sada svaka tri. Prije je bio običaj da se ako, primjerice, nečiji roditelj ili poznanik završi u bolnici i primi krv, pozove nekoliko ljudi koji bi nadopunili zalihe. Tako smo međusobno jedni drugima pomagali dok sam radio u bivšem Končaru", prepričava dobrovoljni darivatelj krvi Zdenko Šojat iz Pleternice. Krv je do sada dao 122 puta zbog čega je danas primio priznanje od požeškog Crvenog križa. Dodaje da će njegovim stopama najvjerojatnije krenuti kćer.

Rekorderka po broju darivanja je Nada Ušurić koja je krv darovala već 75 puta.




- Imala sam društvo u kojem su većina bili darivatelji pa sam tamo negdje `79. godine i ja krenula uz njih. Radila sam kao pirotehničarka i puno puta su bile situacije gdje je mojim kolegama bila potrebna krv zbog stradavanja. Srećom, meni nije trebala, ali bila sam sretna što sam mogla pomoći kad je to bilo potrebno. Bez obzira gdje sam bila na terenu odazivala sam se akcijama darivanja krvi – kaže Nada.


Krv će, dodaje, darivati sve dok je zdravlje bude služilo, a novoj akciji odazvat će se već za mjesec dana.

- Godišnje se u Požegi organizira 18 akcija. Do sada je prikupljeno 1390 doza. Nova akcija je već sutra. Odaziv je uvijek vrlo dobar, a ove smo godine imali čak 113 osoba koje su krv darovale po prvi puta – rekao je Miroslav Zelenika, ravnatelj Crvenog križa Požega.













Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI