Umjesto obećane pomoći stigle im opomene za struju

Saša Rajković pokazuje opomenu iz HEP-a
(FOTO: Mario Barać)

02.11.2014. | Mario Barać
Pregleda: 6026

Lipičani kojima je svibanjska poplava potopila obiteljske objekte dio pomoći su dobili i u vidu isušivača prostora. Nakon što su isušivači odradili posao u 17 kućanstava u jugozapadnom dijelu grada, pojavio se problem povećane potrošnje električne energije, a uslijedile su i opomene HEP-a zbog neplaćenih računa. Među onima koji tvrde da im je Grad Lipik obećao financijsku pomoć za struju, koju su potrošili isušivači, su obitelji Rajković i Klobučarević iz Ulice Ivana Meštrovića. Javili su nam se i ukazali na problem.

Ako im isključe struju, smrznut će se

- Prije osam dana mi je stigla opomena za 820 kuna i ja to ne mogu platiti jer trenutačno nemam otkud. Ako mi sljedeći tjedan dođu isključiti struju, mi smo gotovi. Centralno grijanje mi ovisi o struji i u tom slučaju bismo se supruga, ja i naše dvije kćeri morali smrzavati u kući - kaže Saša Rajković. Njegovom susjedu Dragi Klobučareviću ne prijeti isključenje jer je opomenu dobio i podmirio još prije dva mjeseca, ali Dragu smeta nešto drugo.





- Ja bih bez obzira vjerojatno uzeo isušivač i riskirao tih tisuću kuna struje koliko je on potrošio u mjesec dana. Taj me je isušivač i spasio i on je iz kuće u mjesec dana izvukao 600 litara vode. Ali me smeta što su nam, kada smo zaduživali isušivače, iz Grada Lipika rekli da ne brinemo za potrošnju struje, da će razliku podmiriti Grad. Znači, obećali su, a nisu održali obećanje? Što s onima koji su dobili opomene i nemaju platiti, a što s nama koji smo to platili? Hoće li nam to netko refundirati? Bilo bi bolje da nisu ništa govorili ni obećavali kada su nam davali isušuvače, to bi bilo poštenije - tvrdi Drago.

Kasana u rujnu: Sigurno neće nikome isključiti struju

Na rujanskoj sjednici lipičkog Gradskog vijeća, tijekom aktualnog sata je pitanje tog problema potaknuo Josip Ždralović. Gradonačelnik Vinko Kasana je tada na tu temu rekao: "Kada su došli isušivači naputak je bio da se kod zaduživanja upiše stanje brojila do razduživanja. Taj dio će se platiti i sigurno se neće nikome isključiti struju. Ako je kome isključena struja, recite mi imenom i prezimenom. Cijela stvar je u proceduri jer je HEP veliki sustav, otišla je sva papirologija sa izračunima u HEP, čekamo povratak i odgovor uz dogovor da se nikome u tom periodu ne isključuje struja. Pogotovo za ovaj dio koji je nastao za vrijeme isušivanja objekata", rekao je tada gradonačenik.

Uvjerili ih da će Grad platiti razliku

Klobučarević tvrdi kako je zaduživanje isušivača odrađeno prema tom naputku, preko reversa i evidentirano je stanje brojila prije početka rada isušivača. Rajkovići tvrde da je prema njihovom izračunu isušivač potrošio više od 1.100 kWh struje, u kući je neprekidno radio dva mjeseca, a u tom periodu je izvukao 1.200 litara vode. I njima je rečeno da ne brinu za potrošnju električne energije i da će to Grad platiti.


Svibanjska poplava u Meštrovićevoj ulici (Facebook)

Njegova supruga Marija kaže kako je već zbunjena  i više ne zna kome da se obrate jer je na isto pitanje dobila različite odgovore. - Kada smo dobili opomenu, otišla sam u Grad Lipik kod Tomislava Strganca pitati ga što sad s ovom opomenom i što je s gradonačelnikovim obećanjima da će potrošenu struja od isušivača platiti grad, o čemu su pisali i mediji. Strganac mi je pokazao tablicu sa 17 imena obitelji koje su koristile isušivače i pri dnu sam vidjela naše prezime uz koje je pisalo 1.200 kuna potrošnje. Poslao me je u Elektru Lipik gdje mi je rečeno da sam ja taj dan već treća osoba koja je došla s istim problemom, zbog opomene. Rekao mi je da Elektra sljedeći tjedan kreće s isključivanjem onima koji nisu platili jer u HEP-u ništa službeno nisu zaprimili od Grada Lipika - prepričala je Marija. Drago dodaje da je njegova supruga Evelina također bila u Gradu i da joj je ondje rečeno da ne znaju točno kome su u HEP-u poslali zahtjev.

Grad Lipik: Poslali smo zahtjev HEP-u, odgovor nismo dobili

Različite odgovore smo dobili i mi na naše upite koje smo na ovu temu poslali Gradu Lipiku i HEP-u.

"Grad Lipik je u kolovozu 2014. poslao zahtjev HEP-u za oslobođenja od plaćanja električne energije za 17 kućanstava iz poplavljenih ulica u Lipiku koji su koristili isušivače za sanaciju štete od svibanjske poplave s potrošnjom električne energije za vrijeme korištenja isušivača. Do danas nismo dobili pozitivan odgovor, a ukoliko odgovor HEP-a bude negativan, Grad Lipik će se u okviru svojih proračunskih mogućnosti uključiti i pomoći. Isušivači su u 17 kućanstava potrošili 15.100 kWh što približno iznosi oko 13.500 kuna", piše u odgovoru Anite Jurković koja je u Gradu Lipiku zadužena za informiranje.


Svibanjska poplava u Meštrovićevoj ulici (Facebook)

HEP: Nikakav zahtjev od Grada Lipika nismo zaprimili

Od Lidije Džaja Moharić iz HEP-ove Službe za odnose s javnošću i informiranje, dobilo smo drukčiji odgovor: "HEP nije od Grada Lipika zaprimio nikakav službeni zahtjev za pomoć stanovnicima na poplavljenim područjima Grada. HEP sve odluke donosi u skladu s hrvatskim zakonima i propisima, kako općim, tako i posebnim koji reguliraju poslovanje pojedinih energetskih subjekata. Za pomoć stanovnicima na poplavljenim područjima u Gunji, Vrbanji i Drenovcima za HEP je bila presudna odluka Vlade RH od 20. svibnja o proglašenju katastrofe za područje Vukovarsko-srijemske županije. U HEP-u smo zaprimili brojne upite, molbe i zahtjeve da na jednak način postupimo i u slučajevima poplave i drugih prirodnih katastrofa i u drugim dijelovima Hrvatske. Zato je HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., tvrtka koja obavlja javnu uslugu opskrbe električnom energijom, ovlaštenim institucijama uputila inicijativu da se zakonskim odredbama predvidi, odnosno propiše mogućnost i uvjeti za postupanje u sličnim budućim situacijama."

Pomoć Crvenog križa nije dovoljna


Svibanjska poplava u Meštrovićevoj ulici (Facebook)

Marija Rajković na kraju ističe kako je veliko razočaranje doživjela i kada je zvala Ministarstvo graditeljstva.

- Razgovarala sam s osobom koja je bila zadužena za obnovu poplavljenih objekata. Kada sam joj rekla da je u našoj kući u Lipiku bilo 90 centimetara vode i da mi nismo jedina poplavljena obitelj, rekla mi je misli kako imamo pravo na 40 tisuća kuna pomoći za obnovu, ali da to mora provjeriti. Drugi dan me je nazvala i rekla da ipak nemamo pravo, ali iz razloga što nitko ministarstvu nije poslao upit za našu županiju. Mi smo od Crvenog križa dobili 16 tisuća kuna i to nam nije bilo dovoljno za sva ulaganja koja smo morali napraviti u kući nakon poplave. Pomagao nam je i Grad Lipik u nekim situacijama, ali izgleda da u svemu tome ima puno propusta - zaključuje Marija.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI