Dino i Karlo: Želimo pokrenuti zajednički start-up

Dino i Karlo sa svojim mentorom
(FOTO: Aleksandar Grlić)

31.10.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5974

Međunarodna izložba inovacija ARCA, održana nedavno u Boćarskom domu u Zagrebu donijela je učenicima Tehničke škole Požega nova prestižna priznanja. Električni skateboard Dine Oreškovića je osvojio srebrnu medalju, a Eko mlin njegovog kolege Karla Mandića broncu.

Njihov mentor Martin Kaprel je iznimno ponosan. Već su dobili pozive na sajmove inovacija u Njemačku i Rumunjsku. Dva mlada požeška inovatora se nadaju kako će jednom možda pokrenuti zajednički "start-up" projekt kad završe željeni Fakultet strojarstva u Slavonskom Brodu.

- Ova medalja mi znači puno jer je riječ o međunarodnom natjecanju na kojem su bili prisutni inovatori od Mađarske do Kine i Irana. S električnim skateboardom sam završio sve što sam planirao, sad lagano krećem na drugi izum. To može biti bilo što jer imam dosta ideja. Ideje obično dođu same od sebe kad vidimo neku stvar i onda kažemo: "Zašto to ne bismo poboljšali?". Onda ih s našim mentorom krenemo razrađivati. Zvali su nas u njemački grad Nürnberg i u Rumunjsku da dođemo s ta dva rada. Pitali smo školu i pitat ćemo Grad da nam sufinanciraju odlazak i ako nam to odobre, otići ćemo - kaže Dino kojem je kao maturantu cilj upisati studij strojarstva u Slavonskom Brodu i kasnije raditi nešto inventivno.


- Ja sam napravio eko mlin s dozatorom za male kućne upotrebe ili mala gospodarstva. Bio je već na dosta izložbi, ali sa svakom izložbom radim nove inovacije. Dodali smo smanjeni dozator, poboljšali brzinu vrtnje i napravili zaštitu na radu. Sad ga je lakše koristiti. Brončana medalja mi puno znači jer sam sebi dokazujem svoje mogućnosti. Od pomoći će mi biti pri traženju posla i na fakultetu. Moja želja je isto strojarstvo pa ćemo vjerojatno zajedno studirati. Dobri smo prijatelji, imamo dosta zajedničkih projekata, radimo s automobilima i motorima, razmjenjujemo ideje jer nas to zanima obojicu. Jedan izum sam već unovčio, a nadam se da će ih biti još. Prošlogodišnji programirani rezač stiropora koristimo u obiteljskoj tvrtki i zarađujemo novac pomoću njega - kazao nam je pak Karlo.


- Naravno da sam ponosan na njih jer su bili sudionici najjačeg sajma inovacija za istočnu i srednju Europu. Bilo je 268 izloženih radova iz 17 zemalja. Rezultat je više nego dobar i daje nam poticaj za daljini rad s ostalim učenicima. Imamo već novih nada i ekipu za iduću godinu. Mislim da će oni iduće godine biti sudionici sajma inovacija u Iloku pa, ako pobijede, mogu predstavljati i školu. Rezultati su jedan od najvećih motiva - izjavio nam je njihov mentor Martin Kaprel.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI