Sufinanciranje projekata: Pakrac podiže novi kredit od 1,5 mil. kn

O gradonačelnikovom prijedlogu odlučivat će Gradsko vijeće
(FOTO: Mario Barać)

31.10.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4965

Pakrački gradski vijećnici će na sjednici zakazanoj za 6. studenog raspravljati o svega četiri točke dnevnog reda. Najznačajnija će biti Prijedlog Odluke o kratkoročnom zaduženju kod Privredne banke Zagreb u iznosu od 1,5 milijuna kuna.

Premošćivanje jaza


Prijedlog je to gradonačelnika Pakraca Davora Huške o kojem će raspraviti i konačnu odluku donijeti sami vijećnici. U obrazloženju koje smo dobili u materijalima za navedenu sjednicu piše kako je donošenje odluke o kratkoročnom zaduženju potrebno "...zbog premošćavanja jaza između dospijeća obveza koje Grad Pakrac provodi zajedno s Hrvatskim vodama i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i priliva sredstava do rokova završetka spomenutih projekata".

"Ovaj odluka ne zahtijeva dodatna sredstva u proračunu Grada Pakraca u 2014. godini, već u 2015. u kojoj se u proračunu Grada Pakraca treba planirati povrat kredita, kao i plaćanje kamata i ostalih eventualih troškova kredita", piše nadalje u materijalima.

Treći kredit u dvije godine



Radi se o kratkoročnom kreditu s rokom i načinom vraćanja kroz deset mjesečnih rata sa dospijećem posljednjeg dana u mjesecu, počevši od 31. siječnja 2015. g. Kamatna stopa je "u visini prinosa na trezorske zapise Ministarstva financija RH na 182 dana uvećano za kamatnu maržu od 3,6 postotnih poena, godišnje, promjenjiva, minimalno 4,5 posto godišnje, trenutačno 4,5 posto godišnje, kamata se obračunava i naplaćuje mjesečno".


Podsjećamo da je Grad Pakrac u protekle dvije godine već podigao dva kratkoročna kredita ukupne vrijednosti 6,5 milijuna kuna. U ovu godinu je preneseno 5,2 milijuna kuna kredita iz 2013. za financiranje projekata iz EU fondova i 250 tisuća kuna obveza prema Hrvatskom Crvenom križu Pakrac. Dosad je vraćeno više od 4 milijuna kuna kreditnih obveza i 225 tisuća kuna obveza prema HCK Pakrac. Grad je ove godine u dva navrata, u siječnju i rujnu, bio i u blokadi računa od strane jedne građevinske tvrtke.

Huška bez komentara

Gradonačelnik Davor Huška (HDZ) nam je odgovorio kako to ne bi komentirao prije sjednice. Komentar smo zatražili i od Zorana Krejčija (SDP), predsjednika Gradskog vijeća Pakraca.

SDP podržava prijedlog

- Bitno je napomenuti da za prethodna dva kredita gradonačelnik nije tražio suglasnost Gradskog vijeća, za razliku od ostalih gradonačelnika i načelnika općina u našoj županiji. Prijedlog novog zaduživanja je promjena jer gradonačelnik sada traži suglasnost vijeća. Mi ćemo, što se tiče SDP-a, ovaj prijedlog podržati jer se kredit diže namjenski i zna se za svaku lipu gdje će biti utrošena. Odnosi za sufinanciranje udjela od 20 posto u projektima Hrvatskih voda i Fonda. Normalno je da ćemo to podržati jer glavninu sredstava, odnosno 80 posto, daje država. Bez obzira na ova ekonomski teška vremena, ipak se pokazuje da država nije maćeha našem kraju i daje sredstava u vrijednosti otprilike 55 milijuna kuna. Ovaj kredit je strogo namjenski, nije za krpanje nekakvih proračunskih rupa što se tiče potrošnje. I banka je odabrana putem javne nabave što smo mi stalno ukazivali da je trebao biti slučaj i kod prva dva kredita - rekao je Krejči.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI