Dan ljekarni: Pacijenti će po savjet dolaziti u ljekarnu, a ne u trgovinu

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan ljekarni
(FOTO: Promo)

29.10.2014. | Promo
Pregleda: 5399

Ovogodišnji Dan ljekarni u Hrvatskoj obilježava se temom "Trudnice, o samoliječenju u trudnoći posavjetujte se s ljekarnikom", što se pravovremeno nadovezuje na liberalizaciju tržišta bezreceptnih lijekova koja je nedavno stupila na snagu u Hrvatskoj.

Ljekarnička i farmaceutska struka te udruženja zajedničkim stavom protive se prodaji bezreceptnih lijekova u trgovačkim centrima, a tome ima više razloga koje nam pojašnjava magistra farmacije Melita Vidović - Nuić

- Često ljekarnici postavljaju niz pitanja, ponekada i intimne naravi i tako prepoznavanjem problema i potrebe pacijenata pomažu u pravilnom odabiru preparata. Ponekad ljekarnik mora i uskratiti izdavanje lijeka ili nekog preparata koji pacijent želi kupiti ako procijeni da taj preparat uopće nije potreban ili bi čak mogao naštetiti. Zato bezreceptne lijekove mora prodavati farmaceut ili farmaceutski tehničar.



Magistra farmacije Melita Vidović - Nuić.


- Treba osnaživati ulogu ljekarnika u samoliječenju i nipošto dopustiti banaliziranje primjene bezreceptnih lijekova izvan ljekarne, unatoč njihovom visokom sigurnosnom profilu, a sve zbog zaštite sigurnosti pacijenata - korisnika - kaže magistra Vidović - Nuić iz Ljekarne Škoko.

- Poseban oprez je potreban kod osjetljivih skupina pacijenata kao što su kronični bolesnici, mala djeca te trudnice i dojilje. Oni nikako ne bi smjeli donositi odluke o samoliječenju bez stručnog savjetovanja s ljekarnikom ili liječnikom. U današnjem užurbanom i stresnom vremenu iznimno je važno upitati svog ljekarnika o sigurnoj i odgovornoj primjeni lijekova i ostalih proizvoda tijekom trudnoće zbog što boljeg terapijskog ishoda i opasnosti od neinformiranog, neracionalnog i rizičnog uzimanja niz bezreceptnih proizvoda.



- Pozivamo sve trudnice, ali i sve pacijente da danas, 29. listopada, dođu u ljekarnu Škoko i da obilježe Dan ljekarni u zajedničkom savjetovanju i druženju sa svojim ljekarnicima. Tijekom cijeloga dana organizirane su promotivne aktivnosti, mjerenje šećera u krvim te kontrolu krvnog tlaka uz prigodne darove i edukacijske brošure.

U Ljekarni Škoko tijekom cijeloga dana možete :
- besplatno izmjeriti šećer u krvi, tlak te BMI-indeks tjelesne mase
- ostvariti popust od 25% na sljedeću kozmetiku: Avene,  A-Derma, Elancyl, Ducray, Kolorane i Bebe Klorane
- ostvariti popust od 20% na SPECCHIASOL proizvode
- ostvariti popust od 10% na kozmetičku liniju NOVEXPERT i ROC
- ostvariti popust od 5% na OMRON tlakomjere, toplomjere i toplomjere za bebe



Ljekarnički dan uljepšala su i djeca iz Dječjeg vrtića Cvjetna livada koja su se upoznala s radom ljekarnika, a u laboratoriju su sudjelovali u izradi dječje kreme i rastapanju njima prepoznatljivog sirupa.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI