Ekološka proizvodnja je hit: ¨Od jabuka se može živjeti¨

Kata i Josip Sedlaček na Danima jabuka
(FOTO: Aleksandar Grlić)

26.10.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 13433

Veliki broj posjetitelja i 60 izlagača iz šest županija posjetio je Dane jabuka koji se ovog vikenda održavaju u sportskoj dvorani Tehničke škole Požega i ispred nje. Tu su snaše u nošnjama, tamburaši, školske zadruge, OPG-ovi. Učenici Obrtničke škole prave razne koktele, a njihovi kolege iz Poljoprivredno-prehrambene škole svježi sok od jabuka iscijeđen na licu mjesta. U Požegu je tako došlo i nekoliko autobusa gostiju iz Osijeka, a za građane je osiguran besplatan prijevoz autobusima s Trga sv.Trojstva, iz Babinog vira i iz Njemačke ulice.

- Pijem koktel, ne znam od čega je, ali mi je jako fin i plav je. Vidjeli smo svašta, lijepa dječica nas nude finim jabukama. Došli smo i na kestenje. Došlo nas je stotinjak u dva autobusa. Članovi smo sindikata umirovljenika iz Osijeka. Sad ćemo ići u obilazak Požege. Tu sam posljednji put bila prije rata pa sam malo znatiželjna. Super nam je domaćini se stvarno trude i nude nas svačim - ispričala nam je Osječanka Ana Drpa.




Hit je ekološka proizvodnja. Jabuke Josipa i Kate Sedlaček su najbolji primjer kako se pored katastrofalno kišne godine mogu uzgojiti zdrave ekološke jabuke. Oni su ih ove godine na svom imanju u Jakšiću proizveli 60 tona i kažu nam da bi skoro mogli živjeti od njih iako se bave i drugim stvarima.


- To su sorte koje mogu ići u ekološku proizvodnju, otporne na glavninu najčešćih bolesti. Koristim integriranu zaštitu koja je između konvencionalne i ekološke. Tretirao sam ih ove godine folijarnim gnojivom koje čini sortu otpornijom, a sredstva za zaštitu bilja učinkovitijim. Imamo 11 kvalitetnih i relativno otpornih sorti kao florina, enterprise, gold rush... To su sorte koje svake godine fantastično rode. Jedini nedostatak ove godine je to što su prekrupne. Jabuke su prešle granice koje se smatraju prvom klasom, ali su zdrave i ljudi ih rado prihvaćaju. Primjećujem na danima jabuka da ljudi baš vole takve krupne plodove. Svakoga upozorim da to nije jabuka koja se može čuvati dva-tri mjeseca. Gajbu od 15 kilograma treba pojesti za mjesec dana - rekao nam je Josip Sedlaček.

- U Jakšiću imam 2.5 hektara nasada. To je 6 godina star nasad i ove godine sam nabrao 45 tona plodova koji su za prodaju. Imam još 15 tona lošije jabuke koju prerađujem u sok. Ne bavim se samo time, ali pomažem mojoj supruzi na koju je registrirano gospodarstvo. Moja je procjena da bi s tri hektara jedna obitelj mogla živjeti od toga. Možda zadnje tri godine nije dobro za jabučare, ali ja 25 godina svake godine uspijem sve prodati i zaraditi i to još dok sam imao pola hektara - nastavlja Sedlaček.

Prema njegovim riječima, nema ništa bez udruživanja i hladnjača u rukama proizvođača.

- Mi proizvođači jabuka se moramo organizirati, a to znači stvoriti nekakvu zadrugu i pokušati riješiti da imamo vlastito skladište. Danas su sva skladišta u Hrvatskoj u rukama trgovaca. To je naša tragedija, već postoji inicijativa u Požeškoj kotlini da se organiziramo i napravimo jednu hladnjaču koja mora biti u rukama proizvođača. Naš je cilj da ta jabuka ne bude skupa i da jabuku po razumnim cijenama prodajemo supermarketima. Korist će biti i za nas i za trgovce koji će dobiti jabuku direktno od nas - dodaje poduzetni Jakšićanin.

- Ova godina je bila katastrofalna. Od ožujka do sada je palo 950 mililitara po četvornom metru, a cjelogodišnji prosjek za Požegu je oko 750. U fazi vegetacije je bilo jako puno kiše, bolesti i problema. Rijetki su takvi proizvođači kao gospodin Sedlaček. On čak ide na ekološku proizvodnju i zanimljivo je da je sa samo sedam prskanja imao kvalitetne jabuke. To pokazuje da se zdrava jabuka može uzgajati i na ekološki način s puno manje prskanja i s bio-pripravcima. Jabuka je inače među najnezdravijim voćem zbog u prosjeku 15 prskanja godišnje, ali smo danas vidjeli da se može i drukčije - izjavio nam je Ivica Prpić, jedan od predstavnika organizatora događaja - Poljoprivredno-savjetodavne službe Požeško-slavonske županije.

Jedan od posjećenijih je bio i štand Mirka Veića, proizvođača stari sorti iz Mihaljevaca pokraj Požege koji je priredio tridesetak sorti s natpisima za djecu, ali i odrasle.



- Jako puno ljudi se interesira za starinske sorte. Ove godine je čak trend da ih veliki proizvođači kupuju za sebe. Vani je to više na cijeni nego ovdje, Hrvatska još spava. Ne kapitaliziramo dovoljno nezagađenu prirodu i bogatu ostavštinu. Trgovine imaju svoje standarde i većina kupaca je naučena na sorte koje uvijek kupuju. I ne znaju za sorte poput božićnice koje su odlično rodile i ove lošije godine - ispričao nam je Mirko Veić.

FOTO Pogledajte galeriju s ovogodišnje manifestacije Dani jabuka u Požegi.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI