¨Planiramo posaditi najveći voćnjak u ovom dijelu Europe¨

Zlatko Matijašević, većinski vlasnik tvrtke Frutarija
(FOTO: Mario Barać)

23.10.2014. | Mario Barać
Pregleda: 13341

Kako ideju pretvoriti u projekt i kako taj isti projekt i realizirati u praksi znaju u splitskoj tvrtki Frutarija koja je nedavno, u prostoru Poduzetničke zone II u Lipiku, otvorila modernu novoizgrađenu hladnjaču s ULO tehnologijom kapaciteta 3 tisuće tona raznog voća, uglavnom jabuka. Ova hladnjača je najveća u ovom dijelu Slavonije, a uz otkup voća, skladištenje i veleprodaju, započeli su i s proizvodnjom voćnog soka.

U hladnjaču uloženo 3,3 milijuna eura

Hladnjača površine 2.600 četvornih metara izgrađena je na površini od jednog hektara. Prema riječima Zlatka Matijaševića, većinskog suvlasnika i direktora Frutarije, u hladnjaču je uloženo oko 3,3 milijuna eura, od čega oko pola milijuna eura sredstava iz IPARD programa Europske unije.


- Primarni proizvod je jabuka. Prva i druga kategorija kao gotov proizvod idu na tržište dok ostala, industrijska jabuka ide za proizvodnju sokova.




Od veljače na tržištu s vlastitim sokovima

- Počeli smo raditi uslužne djelatnosti i očekujem da ćemo negdje u veljači sljedeće godine na tržište izbaciti svoje sokove kao brand. Uz najmoderniju tehnologiju koju imamo u našoj hladnjači, investirali smo i u najmoderniju sokaru koja može u jednoj smjeni proizvesti 7 tisuća litara soka.

- Kada govorimo o kapacitetima hladnjače, treba razlikovati kapacitete ULO komora kojih je 12 i imaju ukupni kapacitet 3 tisuće tona. Međutim, svaka hladnjača ima i kapacitete hodničkih prostora i prostora za manipulaciju s time što mi imamo još i dvije komore za pothlađivanje ostalog sezonskog voća. Možemo primiti i stotinjak tona sezonskog voća koje traži naglo spuštanje temperature. U prvom redu to je šljiva, kruška, breskva, nektarina, čak i grožđe i jagode - pojašnjava Matijašević.



11 novih radnih mjesta

Otvaranjem hladnjače u Lipiku, otvoreno je i 11 novih radnih mjesta, a Matijašević najavljuje da će biti potrebe za zapošljavanjem još troje do četvoro ljudi. Dodaje kako su već sada procijenili da će biti potrebe i za dogradnjom kapaciteta.

- Imamo i svoje ekološke voćnjake, ovdje u Lipiku i Donjim Andrijevcima, a u planu je podizanje najvećeg ekološkog voćnjaka u ovom dijelu Europe. Ako uspijemo ovdje dobiti zemlju i posaditi svoje voćnjake, onda će apsolutno doći do širenja ove hladnjače u Lipiku. Imamo i neke druge ponude, malo dublje u Slavoniji, i za gradnju i za voćnjake pa još uvijek razmatramo i važemo što će biti najbolje - kaže Matijašević.



Europsko-ruski odnosi nisu utjecali na poslovanje

Frutarija je tvrtka u hrvatsko-ruskom suvlasništvu i u najavama izgradnje ove hladnjače spominjalo se rusko tržište, no zbog novonastale situacije planovi su morali biti izmijenjeni.

- Takva situacija nimalo ne utječe na naš posao. Mi smo puno ranije nego javnost znali da će doći do prekida odnosa između Rusije i Europe i vrlo brzo smo se, kao proizvođač, tome i prilagodili, reagirali i uspostavili kontakte s domaćim tržištem. Ionako smo jedan dio predvidjeli za hrvatsko tržište kojem smo se i orijentirali. Sada u izvoz još ne ide ništa, ali očekujemo da će u prosincu krenuti kamioni s našim proizvodima za Njemačku - najavljuje Matijašević.

Premalo lokalnih dobavljača

Zasad im je najveći problem što je najmanje lokalnih dobavljača, s područja na kojem je i izgrađena hladnjača, odnosno koji su u blizini i krugu 30-ak kilometara od hladnjače.

- Imamo jednog dobavljača iz Bijele Stijene koji se dalje širi, tu su dobavljači s područja Ivanić Grada, Garešnice, s područja Davora, iz dijela Slavonije. Mislim da je glavni razlog zašto ima malo dobavljača s ovog područja to što su se ljudi već ranije, ne znajući kako ćemo mi poslovati, vezali za neke druge dobavljače. To će se promijeniti jer je pred nama period u kojem ćemo se potvrditi među ljudima kao ozbiljna tvrtka, a upravo je Slavonija područje u kojem vidimo naveći potencijal za razvoj našeg posla - ističe Matijašević.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI