Čitanje naglas: Stela i Ana se plasirale na državno natjecanje

Ana Lovrenović
(FOTO: Aleksandar Grlić)

22.10.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6286

Gradska knjižnica i čitaonica u Požegi ugostila je danas natjecatelje u čitanju naglas iz cijele Požeško-slavonske županije. Stela Major, učenica Osnovne škole braće Radić u Pakracu je pobjednica starije grupe. U mlađoj skupini najbolja je bila Ana Lovrenović, učenica OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Velike. Svi natjecatelji su nagrađeni besplatnom godišnjom članarinom u knjižnici, a Stela i Ana će idući mjesec poći u Sisak na državno natjecanje.

- Jako volim čitati romane, bajke i priče. Ova nagrada mi puno znači. Mama i tata su mi čitali od prve godine i s četiri godine sam počela čitati. Mama mi je čitala Snjeguljicu, Trnoružicu i Tri praščića. Sada mi je najbolja knjiga "Matilda i vještičji mačak". Sviđa mi se jer Matilda ima osobine kao i ja. Ima mačka kao i ja. Voli čokoladu, a ne voli matematiku poput mene - ispričala nam je Ana.


Stela Major


- Nisam se nadala nagradi, ali znači mi puno jer jako volim čitati. Išla sam i prošle godine u Zagreb na Interliber. Kad čitam, mogu sama sebi stvarati svoje slike. Uvijek posuđujem knjige s likovima koji imaju osobine kao i ja, volim kad se mogu s njima poistovjetiti. Omiljena autorica mi je Sanja Polak, nemam omiljeni žanr. Volim čitati sve, dok sam bila mlađa, voljela sam više bajke, a sada više volim knjige za malo starije. Danas sam čitala "Morski dnevnik Pauline P". Djeci preporučujem da čitaju jer je to jako zabavno i svašta se može naučiti iz bilo koje knjige - kazala je Stela.




Djeca su u dvije minute trebala preporučiti pročitanu knjigu. Ocjenjivala se izražajnost, jasnoća i glasnoća čitanja te primjerenost knjige dobi i na kraju sveukupan dojam. Žiriju nije bilo lako odabrati najčitače.

- Čitala sam knjigu "Moja slavna prijateljica". Odabrala sam je jer volim iskreno prijateljstvo, a u toj knjizi se govori baš o tome. Ne treba puno vremena da pročitam knjigu. Mogu ih pročitati i dvije-tri na dan. Od malena čitam, privlači me njihov sadržaj i zanimljivosti. Odmah se po naslovu vidi je li knjiga zanimljiva - Lorena Jelavić iz Velike.



- Prijateljima koji ne čitaju preporučujem da počnu jer je jako zabavno. Ja sam čitao Dnevnik Pauline P. Odabrao sam tu knjigu jer je jako zabavna i poučna. U njoj sam naučio da svi moramo biti disciplinirani i da se ne odvajamo jedan od drugoga. Zabavno je, svaki put naučimo nešto novo. Radi učenja čitam velike enciklopedije, a radi zabave časopise - kaže Roko Anić iz Požege.



- Bilo je preteško odlučiti se. Ipak je ovo županijsko natjecanje. Djeca koja su došla na natjecanje su zavrijedila nagradu već samim svojim pojavljivanjem. Pripremljena su i bez treme. To su djeca koja puno čitaju i znaju izraziti svoje mišljenje - pohvalila ih je Mirjana Franculić, knjižničarka i članica žirija.













Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI