LAG Papuk-Krndija studijski bio u Portugalu, napisana i 3 projekta

Članovi LAG-a Papuk-Krndija na studijskom putovanju
(FOTO: LAG Papuk-Krndija)

22.10.2014. | LAG Papuk-Krndija
Pregleda: 4848

Lokalna akcijska grupa Papuk-Krndija u proteklih mjesec dana organizirala je sedmodnevni trening pisanja EU projekata i studijsko putovanje u Portugal za svoje članove. Trening je kroz tri tjedna obučio 10 ljudi kako pripremiti EU projekt, a kako bi sudionici učili od najboljih stručnjaka trening je provela konzultantska tvrtka.



- Na tri trenutno otvorena natječaja sa sudionicima smo pripremili tri konkretna projektna prijedloga od kojih su dva već aplicirana. Smatramo kako su pristupom direktnog rada na pripremi svojih projekata sudionici uspješno savladali PCM metodologiju i naučili više nego da su sudjelovali u treningu koji je ex cathedra i koji se bavi samo teorijom - kazao je direktor Subra Consulting d.o.o. Vjekoslav Radišić.


Trening ovakve vrste LAG planira organizirati i ubuduće jer je krajnji rezultat mjerljiv brojem prijavljenih projekata.




- Polaznici treninga su bili izuzetno zadovoljni, a LAG je u skladu sa svojom lokalnom razvojnom strategijom povećao kapacitete za pripremu i provedbu EU projekata - rekao je predsjednik LAG-a Papuk-Krndija dr.sc. Ivica Samarđić.

Uz trening, LAG je organizirao i petodnevno studijsko putovanje u Portugal u posjet LAG ADRIMAG za 12 članova predstavnika javnog, civilnog i gospodarskog sektora. Cilj putovanja je bila razmjena iskustava i znanja te produbljenje međunarodne suradnje s LAG-ovima u Portugalu provodeći projektne aktivnosti financirane sredstvima IPARD programa Europske unije.



LAG ADRIMAG obuhvaća područje sedam općina i peti je veličinom u Portugalu. LEADER program provode od 1991. godine, a danas broje 19 zaposlenih. Uz LEADER provode i ostale nacionalne programe. Samo u razdoblju proteklih šest godina kroz LEADER su povukli sredstva u iznosu od 15,7 miliijuna eura te kao bonus za učinkovitost od strane Ministarstva poljoprivrede iz pričuvnih sredstava dodijeljeno im je još 2,3 milijuna eura svrstavajući ADRIMAG po učinkovitosti kao vodeći LAG u Portugalu.



- Uz primjere i procedure LEADER-a jedna od zanimljivih tema bila je i o ustrojstvu javne uprave, temeljnim strateškim sektorima gospodarstva te razini decentralizacije - izjavio je Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol.

- Vidjevši način rada i organizaciju ADRIMAGA potvrdili smo da smo na dobrome putu razvoja i implementacije LEADER pristupa u svome ruralnom području - dodao je predsjednik LAG-a dr.sc.Ivica Samarđić.

WEB: http://lag-papuk-krndija.hr
MOB: +385 98 362 765
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: https://www.facebook.com/LAG.Papuk.Krndija








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI