Pogledajte unutrašnjost nove knjižnice u Pleternici! (foto)

Gradonačelnica Antonija Jozić ispred nove zgrade knjižnice
(FOTO: Anđelko Banović)

21.10.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 10524

"Trenutačno se uređuje fasada. Odrađeni su priključci za vodu, struju i kanalizaciju. Preostalo je još odraditi vanjsko uređenje te završne unutarnje radove, kao što je ličenje zidova i ponovno lakiranje parketa. Uglavnom, praktički smo gotovi. Kroz desetak dana završit će se radovi na samoj građevini, a novu knjižnicu planiramo otvoriti 6. prosinca za Dan grada", rekla nam je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice na temu konačnog završetka četverogodišnjih radova na novoj zgradi Hrvatske knjižnice i čitaonice.






Ukupna financijska konstrukcija kompletnih radova iznosit će oko 12 milijuna kuna. Financiralo ih je prvo Ministarstvo kulture RH, da bi se zatim priključilo i Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, a na kraju je sufinancirao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.






- Mi sada u staroj zgradi knjižnice radimo u 150 četvornih metara, a u njoj držimo oko 35.000 naslova. Nova će, suvremena knjižnica imati 850 četvornih metara, a kapacitet knjiga će biti oko 50.000 naslova. U staroj knjižnici smo imali gotovo sve potrebne sadržaje, međutim uvjeti su bili loši. Novi će objekt imati Odjel za djecu s igraonicom, veliku multimedijalnu dvoranu za prezentacije, konferencije i okrugle stolove, video projekcije i slično. Imat će i odjel za mlade, odrasle, glazbeni odjel. Bit će tu lift, mogućnost pristupa osoba s invaliditetom i sve što jedna moderna knjižnica mora imati - pojašnjava gradonačelnica Jozić.





Poput Poduzetničkog centra, i nova zgrada knjižnice proizvodit će električnu energiju za vlastite potrebe putem panela na krovu zgrade. - Očekujemo da će nova knjižnica, s obzirom na kapacitet, veći prostor i uređaje, trošiti više struje i vjerujem da će proizvoditi sama dovoljno za vlastite potrebe - ustvrdila je gradonačelnica.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI