Tomašević poručuje patrijarhu: ¨Nemate pravo pričati neistine¨

Župan Alojz Tomašević na braniteljskoj tribini u Pakracu
(FOTO: Mario Barać)

18.10.2014. | Mario Barać
Pregleda: 6697

"U Hrvatskoj danas teško možete vidjeti lica koja zrače optimizmom, kao što je to večeras ovdje. U Hrvatskoj je danas sve sumorno i to je sve namjerno napravljeno. Zato, dragi moji branitelji, ne zaboravite nikada da vi pripada hrvatskoj pobjedničkoj vojsci i temeljni problem leži u nama jer se ne znamo ili nećemo ponašati pobjednički".

Poručio je to admiral Davor Domazet - Lošo koji je bio jedan od govornika na tribini "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što" održanoj sinoć u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u Pakracu.




I on je, kao i general Marko Lukić, Zvonimir Šeparović, župan Alojz Tomašević i domaćin Damir Špančić ispred organizatora, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Pakrac-Lipik i KPD "Sloga", uputio kritike aktualnoj vlasti, oporbi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u povodu ustoličenja pakračkog vladike.


Admiral Domazet tvrdi da se ništa ne događa slučajno i da je sve ovo dio strategije Memoranduma 2. Srpske akademije iz 2011. godine s ciljem da Srbi vrate ono što su izgubili u ratu. Glavna teza je da je to moguće samo ako promijene karakter rata, a to znači da nema agresora, nego da je to bio građanski rat.

Mi smo u ratu, a to i ne znamo

- Pakrac nije slučajno odabran i 23 godine kasnije ponavlja se ista stvar, samo ne više oružanom agresijom, nego drugim oblikom agresije. Mi se danas ponovno nalazimo u ratu, a nažalost i ne znamo da se nalazimo u ratu. Ovaj današnji skup u Pakracu smatram početkom ponovnog oslobađanja Hrvatske - poručio je admiral Lošo uz odobravanje i pljesak ispunjenog Hrvatskog doma u kojem su većinom bili posjetitelji i branitelji iz okolnih gradova.



Župan Alojz Tomašević naglasio je da svima mora biti jasno tko je u Domovinskom ratu bio agresor. - Na ustoličenju je Irinej izrekao neistine i jasno poručujem, gospodo, nemojte se igrati i nemojte više taknuti domovinu Hrvatsku. Nemate pravo o Slavoniji pričati kako želite i nemate pravo u herojskom gradu Pakracu pričati neistine koje nisu bile i koje se nisu dogodile. Poručujem i Srbima, svi koji imate namjere graditi našu domovinu, izgrađivati suživot u Pakracu, našoj županiji i Hrvatskoj, dobrodošli ste. Jer, kako je rekao doktor Šreter, nemojte tražiti tutore iz Srbije i iz Beograda jer oni su ti koji su napravili zlo i pokrenuli agresiju na Hrvatsku. Ne trebaju tutori nego prijatelji i dobrodošao je svaki koji želi dobro - poručio je župan Tomašević.



Žestok je u svom govoru bio general Marko Lukić koji je kritizirao brojne institucije, a posebno aktualnu vlast. - Oni koji su izgubili u Domovinskom ratu, odlučuju o sudbini vas i sudbini hrvatske djece, oni od nas napraviše sirotinju ponovno. Njima nije stalo do Hrvatske i oni je žele što prije baciti na koljena, uništiti u gospodarskom i svakom drugom smislu i u potpunosti provode Memorandum 2.



Ne bojim se Srba, bojim se nas

- Nakon što su vidjeli da `92. gube bitku, prebacili su se na specijalno ratovanje na način da su najprije razbijeni ključni kadrovi unutrav sustava sigurnosti, diskreditirani najuspješniji i na njihova mjesta gurnuti klimavce koji neće imati hrabrosti donijeti prave odluke. Potom slijedi uništavanje bankarskog sustava. Zato sam davno rekao: ne bojim se ja Srba, ja se bojim nas i naših. Da smo mi jedinstveni kao narod, prestali bismo se dijeliti na ustaše i partizane, lijeve i desne, umjesto da bude važno tko je pošten i kome je stalo do Hrvatske da doprinese njenom razvoju - rekao je general Lukić. Dodao je da je u današnjoj Vladi 7 Srba, od kojih su neki "bili na barikadama Sime Dubajića", a od 13 članova Uprave Hrvatske narodne banke, ni jedan nije Hrvat. - Kokošari opljačkaše Hrvatsku, a časnici i oni koji su iznijeli teret stvaranja Hrvatske gurnuti su na periferiju i nemaju ni prava ni šanse za povratak u normalan život - zaključio je general Lukić.

Umjereniji je u svom govoru bio Zvonimir Šeparović koji je rekao kako je povod da se baš danas održi tribina, činjenica da je u Munchenu počeo proces suđenja dvojici organizatora ubojstva hrvatskog državljanina, kao i početak suđenja u Splitu, za Loru 2.



Podržavam ideju da se djeluje

- Kad bi Hrvatska bila takva kakvi smo mi večeras ovdje, kad bi tako disali jednako za domovinu, Hrvatska bi bila sretna, mirna, dobra, naša. To nažalost nije tako. Zato sam i došao danas ovdje da bih podržao ideju da se djeluje, a Pakrac je posebno poticajan jer je ovdje u ožujku 1991. godine počela agresija na Hrvatsku - rekao je Šeparović koji se u svom govoru posebno dotaknuo doktora Ivana Šretera.

U uvodnom dijelu tribine je Damir Špančić je rekao kako su prilikom ustoličenja iznesene brojne neistine. - Ova tribina je posvećena istini, o svemu što nam se dogodilo, ali i o tome što nam se možda može dogoditi ukoliko ne reagiramo na vrijeme.



Uništavanje od mjesnih odbora do Banskih dvora

- Ovo je javni poziv da se prestane s takvim iznošenjem neistina jer će se morati reagirati na drugačiji način, primjeren demokratskim, katoličkim i hrvatskim standardima. U Hrvatskoj se već nekoliko godina provodi specijalni rat i Hrvatska se uništava od mjesnih odbora do Banskih dvora. Mi se svemu tome moramo suprotstaviti, a ovo nije nikakva buna. Ovo je skup ljudi na kojem će razmjeniti mišljenja, koji će se razići u svoje gradove i u njima početi djelovati i govoriti istinu. Nešto se mora promijeniti, a ja se nadam da će već na ovim predsjedničkim izborima doći do zaokreta. Sutra je novi dan i nadam se da sutra dolazi nova Hrvatska - poručio je Špančić.

Na početku tribine prikazan je animirano - dokumentarni film Povijesnog muzeja Hrvatske "Zamisao velikosrpskog projekta", koji slikovito prikazuje događaje najprije prikrivene, a potom i otvorene agresije na Hrvatsku, tijek rata te proces oslobađanja.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI