Imovina mu doslovno visi u zraku: ¨Zašto se to ne rješava?¨

Josip Jerković
(FOTO: Aleksandar Grlić)

18.10.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 8141

Trenkovčaninu Josipu Jerkoviću potok Stražemanka sve više ugrožava obiteljsku kuću u kojoj se nalazi i trgovački objekt. Potok koji je od posljednjih poplava 6 metara širi, potkopao je čelični most koji vodi u njegov vrt, a konoba sagrađena u njemu visi u zraku, no najveća mu je briga kuća. Takvih slučajeva u Trenkovu i susjednim Mihaljevcima ima još. Josip tvrdi da se daljnja šteta može spriječiti sanacijom kritičnih točaka i da ne mora biti skupa. Ogorčen je što plaća porez i naknade, a sva imovina mu doslovno visi u zraku.

- Metalni most je od dijela šlepera. Podignut je pola metra više od glavnog mosta na cesti. Tako da ga ne može urušiti voda, jedino što je bila velika bujica koja je kanal s 4 metra proširila na 10 metara i most je ostao bez podloge. Odron je došao i pod konobu preko puta. Da je prava regulacija visine metar i pol samo u dijelu korita, ne bi uopće bilo tih problema jer to ne bi dalo vodi da ruši obalu - pokazuje zgužvani metalni most koji nije odolio sili prirode.







- To se dogodilo već pet-šest puta ove godine. Treba samo doći kamion s do 15 kubnih metara kamena i postaviti žicu. Ovo što je meni odnijelo s druge strane, to isto nije bitno. Bitno je da ne ugrožava kuće. To praktički za tjedan dana, dva bagera naprave iz zaj... Ne treba ništa rješavati okolo, samo tu točku, a kad bude regulacija potoka, onda neka se regulira kako treba. Ja ovdje govorim o sprječavanju poplava na kritičnim točkama da ne pukne objekt koji vrijedi dva milijuna kuna i koji donosi novac. Porezi se plaćaju, doprinosi za vode se plaćaju i ta greška se ne rješava, znači da nešto ne štima - nastavlja Jerković.

Josip tvrdi i da bi današnji inženjeri mogli nešto naučiti proučavajući stari most u polju iza njegovog vrta koji poplavama uspješno odolijeva već 200 godina.



- Divim se ljudima koji su to radili, ovo je rađeno prije sigurno 200 godina, može biti samo stariji. To je kamen s područja Potočana i Radovanaca. Most bi ostao i da voda odnese zemlju oko njega. Ne može ga uopće odnijeti voda, bujica nije tolikog kapaciteta. Most je stabilan, ima željeznu konstrukciju i nabijen je pečenom ciglom. Beton ga j... Na Orljavi su se tri mosta pomakla koji su betonirani jer ih je pomakla drenaža i ono što je nasipavano. Inženjeri bi ga itekako mogli proučiti - ustvrdio je Jerković.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI