Mali vrtlari posadili mrkvu i ciklu; pripremaju zimnicu (foto)

Mali vrtlari u školskom vrtu Katoličke osnovne škole
(FOTO: Aleksandar Grlić)

17.10.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 11544

Mali vrtlari Katoličke osnovne škole u Požegi i njihovi roditelji danas su uživali u pripremanju zimnice u svom školskom vrtu. Kuhali su ciklu i domaći pekmez od mrkve koju su sami uzgojili. Povod su Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Od lipnja, kada su posadili povrće, napravili su puno toga. Uredili su najljepši mali organski vrt u gradu - "Vrt Božje ljubavi".



- Sudjelovalo je sedam roditelja i dvadesetak učenika. Mrkva je iz našeg školskog vrta, organski uzgojena, vadili smo je prije dva tjedna. To je stari recept časnih sestara koje je sačuvan preko Muzeja u loncu. U vrtu smo posadili još kupusnjače, ljekovito i začinsko bilje. Imamo dvije ribice u jezercu, kompost. Sve smo radili po knjigama, gledali smo koja biljka potiče rast i razvoj drugih biljaka ili štiti od nametnika. Planirali smo napraviti i sustav za navodnjavanje, međutim ove godine je Bog dao kišu pa nam nije ni trebao. Prije nekoliko dana nam je stigla učionica. Drvo je dala jedna obitelj učenika, a obradili su ga roditelji koji se bave drvetom. Napravili su nam od panjeva stolice i stolove za djecu i tu ćemo imati izvanučioničku nastavu - ispričala nam je Lucija Lucić, učiteljica i voditeljica malih vrtlara.







- Svi volimo pomagati, družimo se. Ovaj oblik nastave je puno zanimljiviji od uobičajenog. Sadio sam mrkve, kupus i još mnogo toga. Kod kuće imam vrt, ali nije lijep kao ovaj jer ima povrća koje smo sami uzgojili. Radili smo i kompost od voćnih otpadaka i zalijevali. Zabavno je i volim jesti proizvode koje pravimo. Već sam probao pekmez od mrkve i odličan je. Ima nas 24 malih vrtlara. Dobili smo listiće u školi i ja sam odabrao male vrtlare zato što je to zabavno i želio sam nešto naučiti - ispričao nam je mali vrtlar Branimir Šipura.





- Tu mi se jako sviđa, provela sam se jako lijepo. Volim kopati i saditi. Tu se zabavljam s prijateljima, našim mamama i učiteljicom. Kad završimo, družimo se. Kanije možemo kušati što smo napravili, pekmez mi je bio jako fin, malo je slađi. Pokušavam nagovoriti još prijatelja da se učlane - dodaje mala vrtlarica Matea Knežević.





Roditelji također rado sudjeluju. Organski uzgojena hrana završit će u školskoj kuhinji na radost cijele škole.

- To je organski uzgojena netretirana hrana. Proizvode koje uzgajamo u školskom vrtu spremamo za školsku kuhinju djeci za užinu. Spremali smo ciklu i pekmez od mrkve. Evo, sad smo dobili vanjsku učionicu gdje možemo održavati sate prirode i društva - kaže mama Indira Mihalj.





- Podržavamo našu učiteljicu Luciju s našom djecom. Kad nas pozove, puni smo dobre volje i rado se odazovemo radovima od sadnje vrta, kopanja do spremanja zimnice. Sudjeluje i moja kćer. Tu je jako lijepo druženje nas roditelja, učitelja i djece - dodaje mama Natalija Čavar.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI