Povijest Papuka: ¨Poplave su u Požeštini nekoć bile još gore¨

Okrugli stol u Velikoj
(FOTO: Aleksandar Grlić)

17.10.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 3383

U sklopu obilježavanja 15 godina Parka prirode Papuk danas je održan okrugli stol na temu "Povijest Papuka". 23 teme koje o povijesti Papuka govore iz različitih aspekata se mogu poslušati u dvoranama Parka u Velikoj. Okrugli stol traje do 17 sati.

- Sad smo mogli vidjeti izlaganje vezano za srednjovjekovne šume, prije smo mogli vidjeti vezu povijesti i kestena. Tijekom dana ćemo imati i Papuk u udžbeničkoj literaturi, u Srednjem vijeku, kroz likovnu baštinu... Kroz ova dva-tri izlaganja, koja su dosad održana, došli smo do nekakvih spoznaja i vidjeli povijest kroz oči svakog pojedinog izlagača. Meni je najzanimljivija bila tema gospodina Zelića vezana za povijest i kestene. To je zapravo jedno novo gledište da nalazimo kestene gdje su nekad davno bili Rimljani - ispričala nam je Kristina Kožić, ravnateljica Parka prirode Papuk.

Kristina Rupert, profesorica povijesti u Osnovnoj školi Vilima Korajca iz Kaptola tako je govorila o Papuku u Srednjem vijeku, šumama i stablima koji se mogu pronaći u povijesnim izvorima. Požeška kotlina je tada bila puno pošumljenija, a stanovnike su mučile poplave i komarci koji su prenosili malariju.


- Na ovom prostoru hrbat Papuka je označavao sjevernu granicu same županije i arhiđakonata u Kaptolu. Požeška kotlina je reljefno otvorena prema jugu. Većina puteva izlazi prema Slavonskom Brodu dok su putovi preko Papuka rjeđi i uglavnom idu uz samo podnožje. U to vrijeme je cijeli prostor kotline bio pošumljen i samo je manji dio bio devastiran zbog ograničenja stanovnika. Zamislite da netko običnom pilom pili debeli hrast. Velik problem srednjovjekovnom čovjeku je bio što se nije mogao boriti protiv nekih bolesti poput malarije. Prostor oko većih vodotokova nije pružao dobre uvjete za život. Vidjeli smo i ove godine kako nas je poplavila Orljava. Poplave su tada bile veće i sa sigurnošću možemo reći da je bilo više vode u Orljavi koja je bila vodonosnija - objasnila je Kristina Rupert.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI