Uspješno realiziran projekt ¨The Bee Incubator¨

The Bee Incubator - praktična nastava
(FOTO: VUP)

17.10.2014. | VUP
Pregleda: 4353

Projekt „The Bee Incubator“ je prijavljen u sklopu natječaja dodjele bespovratnih sredstava  za program “Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih”, unutar IPA IV. komponente – Razvoj ljudskih potencijala, natječaja kojeg je objavila Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Odjel za financiranje i ugovaranje EU programa.

Veleučilište u Požegi nositelj je projekta te svih aktivnosti vezanih za uspješnu realizaciju projekta. Veleučilište u Požegi osiguralo je adekvatan prostor za smještaj opreme koja je nabavljena u sklopu projekta, ali je i osiguralo održavanje obrazovanog programa predviđenog projektnim prijedlogom. Partner  u projektu - Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu sudjelovalo je  u organiziranju, ali i djelomičnom financiranju projekta.

Suradnik u projektu „The Bee Incubator“ je Pčelarska udruga „Zlatna dolina“ Požega čija je uloga bila suradnja u organizaciji i provođenju stručne prakse u uspostavljenom pčelinjaku.


Ukupna ugovorena vrijednost projekta je 145.008,74 eura, od čega je 126.012,60 eura ili 86,90% financirano sredstvima Europske unije, a preostali dio od 18.996,14 eura ili 13,10% sredstvima prijavitelja i partnera.


Opći cilj projekta je jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih i priprema za provedbu usavršavanja polaznika u području pčelarstva s ciljem povećanja njihove konkurentnosti na tržištu rada i mogućnosti za samozapošljavanje.

Specifični ciljevi projekta su:
1. Uspostaviti kurikulum za obrazovanje odraslih u području pčelarstva.
2. Uspostaviti infrastrukturu i nastavni poligon za praktičnu edukaciju nezaposlenih odraslih osoba i njihovu pripremu za samozapošljavanje i konkurentnost na tržištu rada u području pčelarstva.



Projekt  je osmišljen na temelju istraživanja ovoga područja djelovanja u kojemu je istaknuta potreba stručnog usavršavanja odraslih nezaposlenih osoba i njihove, kroz ovaj projekt, jednogodišnje pripreme za pčelare i poduzetnike. Temeljem takve procjene potreba, te istraživanja najbolje prakse i benchmarkinga drugih institucija u regiji, izrađen je kurikulum za edukaciju 20 polaznika za tri glavna područja edukacije: tehnologija pčelarstva, upravljanje poslovanjem i stručna praksa.

Polaznici edukacije pohađali su devetomjesečnu teoretsku i praktičnu obuku, u skladu s nastavnim programom osposobljavanja pčelara, tijekom koje su primili znanja i vještine potrebne za samostalno vođenje pčelarskih aktivnosti. Nastavni proces obuhvaćao je 120 sati teoretske i 120 sati praktične nastave.



Teoretski dio edukacije podučio je polaznike tehnologiji pčelarenja te upravljanju poslovanjem u svrhu povećanja mogućnosti njihova samozapošljavanja. Stručna praksa osposobila je polaznike za pripremu pčelarske opreme, planiranje i uspostavu pčelinjaka te provedbu tehnoloških radnji za razvoj pčelinjih zajednica i njihovu pripremu za optimalno iskorištenje pčelinjih paša. U okviru prakse polaznici su samostalno proveli umjetno razrojavanje, prevenciju i kontrolu pčelinjih bolesti te pripremu pčelinjih zajednica za selidbu i zimovanje.

Osposobljavanjem za poslove pčelara/ice, pružila se odraslim nezaposlenim osobama bolja mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja.

Kako bi osigurali visoko profesionalno funkcioniranje „Pčelarskog inkubatora“ te unaprijedili postojeća znanja i vještine nastavnika, a u cilju jačanja kapaciteta Veleučilišta u Požegi i Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu, organizirane su i edukacije nastavnika.

Dio edukacija odvijao se kroz studijska putovanja, ali i kroz sudjelovanje nastavnika  u radionicama, seminarima ili konferencijama.



Tijekom 12 mjeseci implementacije, provedene su i druge aktivnosti kojima su ostvareni  projektni ciljevi. To su: Izrada web stranice projekta kao i Facebook grupe za potporu korisnicima projekta i svim zainteresiranim osobama, nabava opreme za praktični dio edukacije te pripremne radnje za uspostavu pčelinjaka, studijska putovanja u Murciu i Dardu, te održavanje završnog ispita i nagrađivanje najboljih polaznika.

Plemenita komponenta projekta svakako predstavlja finalno nagrađivanje najboljih polaznika edukacije. Obzirom kako je inicijalni ulog u pčelarstvo ipak znatan financijski izdatak, predviđen je vrijedan poticaj najboljim polaznicima. Nagrada za najboljih pet pčelara predstavlja poklon 10 živih pčelinjih zajednica svakom. Ukupna ekonomska vrijednost nagrade je oko 50.000 kn i nadamo se kako će nagrađeni polaznici imati dobar početak vlastite pčelarske djelatnosti te kako će u roku nekoliko godina izgraditi dovoljno vlastitih resursa za stvaranje egzistencije svojoj obitelji.

Projekt „The Bee Incubator“ provodio se na Veleučilištu u Požegi od 19. listopada 2013. do 18. listopada 2014. godine.

FOTO Rezultati projekta "The Bee Incubator" danas su svečano predstavljeni u dvorani VUP-a.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI