¨Položaj slijepih u Hrvatskoj još uvijek je vrlo loš¨

Učenici medicinske škole posjetili su Udrugu slijepih i slabovidnih Pakrac - Lipik
(FOTO: Mario Barać)

16.10.2014. | Mario Barać
Pregleda: 1678

Pakrački srednjoškolci, učenici 2. razreda medicinske škole, posjetili su danas članove Udruge slijepih i slabovnidnih Pakrac - Lipik, u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa. Učenici su u posjet slijepima i slabovidnima došli u sklopu sata komunikacijskih vještina, a predstavljena su im pomagala kojima se slijepi i slabovidni služe u svakodnevnom životu, upoznali su se i s osnovama Brailleovog pisma i ophođenja sa slijepom osobom.

Stanko Kovačić, predsjednik udruge je naglasio kako je položaj slijepih u društvu još uvijek vrlo loš.

- Po novčanim potporama namijenjenim slijepim osobama koje s te osnove mjesečno dobivaju svega 350 kuna, Hrvatska je na dnu u Europi. Imamo i problema s financiranjem udruga slijepih, prisutan je i problem zapošljavanja, u našoj sredini problem je i vrlo loša prometna povezanost kao i skupe knjige i pomagala. Jedan od problema je i neusuglašenost Ministarstva socijalne skrbi i lokalnih centara za socijalnu skrb zbog čega vrlo teško dolazimo do informacija o svojim pravima. Bez obzira na to udruga funkcionira, redovno se družimo, organiziramo i sudjelujemo na natjecanjima, a posebno smo ponosni na naše volontere - ističe Kovačić.





Udruga slijepih i slabovidnih Pakrac - Lipik ima 41 člana od čega čak troje djece u dobi od 7 godina, što je daleko iznad hrvatskog prosjeka. Prosječna starost članstva je preko 70 godina, a u udruzi su posebno ponosni što je aktivna članica i 100-godišnja Pakračanka Rozalija Šipoš.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI