Luksemburg najbogatiji, Bugarska najsiromašnija

Luksemburg
(FOTO: Wikimedia Commons)

03.07.2011. | HRT / M.N.
Pregleda: 4978

Prema istraživanju europskog ureda za statistiku Eurostat, Luksemburg je i prošle godine bio najbogatija članica Europske unije s najvišim BDP-om po glavi stanovnika. Najsiromašnija članica EU je Bugarska.

Izvješće Eurostata obuhvaća 27 članica EU, tri članice EFTA-a, četiri zemlje kandidata i tri zemlje zapadnog Balkana.

Luksemburški je BDP prošle godine bio skoro trostruko veći od prosjeka Europske unije. Drugoplasirana je Nizozemska, a slijede Danska, Irska, Austrija i Švedska.


Iznad europskog prosjeka još su Njemačka, Belgija, Finska i Velika Britanija s BDP-om 10 do 20 posto većim od prosječnog. Španjolska, Italija i Cipar čine sam prosjek, dok Grčka, Slovenija, Malta, Portugal i Češka spadaju u skupinu zemalja s 10 do 20 posto nižim BDP-om.


Hrvatski je BDP po stanovniku, mjereno paritetom kupovne moći, 39 posto ispod prosjeka Europske unije. Time smo se svrstali u skupinu zemalja čiji je BDP od 25 do 40 posto ispod europskog prosjeka, a obuhvaća Slovačku, Estoniju, Mađarsku i Poljsku. Najbliža nam je Poljska, čiji je BDP 38 posto niži od europskog prosjeka.

U Rumunjskoj i Bugarskoj BDP je oko 55 posto ispod europskog prosjeka, navode u Eurostatu.

U skupini koju čine Crna Gora, Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina te Albanija, BDP je od 60 do 70 posto ispod europskog prosjeka.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI