Otkupna cijena grožđa kao lani, urod puno slabiji

16.10.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 6364

Berba grožđa je završena, a vinogradari su i ove godine nezadovoljni. Do pred završetak berbe nije bila poznata otkupna cijena grožđa, a dodatne muke imaju zbog slabog uroda i loše kvalitete grožđa. Kao i za većinu poljoprivrednika godina je klimatski bila izuzetno nepovoljna.

- Godina je loša, a otkupna cijena grožđa jednaka je kao lani. Kako će to sve završiti, vidjet ćemo. Za kilogram grožđa kooperanti će od Kutjeva d.d. dobiti 2,80 kuna po kilogramu grožđa na bazi 83 eksla. Problem je u tome što je kvaliteta grožđa ove godine daleko lošija i ljudima će biti isplaćeno puno manje novca - rekao nam je Ferdinand Novak, predsjednik kaptolačke Udruge vinogradara, vinara i voćara.

Lani su se, dodao je, ljudi svakako snalazili i prodavali nakupcima grožđe po cijeni od 3,5 do 4 kune po kilogramu.


- Ove godine je grožđa puno manje, neki čak nisu ni brali. U početku je Kutjevo d.d. odvozio samo dio grožđa, ali s obzirom da je grožđa malo na kraju su odvozili sve što je pobrano - kaže Novak.


- Pričekajte da prođe Nadzorni odbor. Upravo slažemo dokumentaciju. Sve što vam mogu reći je da je otkupna cijena grožđa na prošlogodišnjoj razini te da smo otkupili puno manje nego lani jer je urod bio loš – rekao nam je Mladen Itrak, predsjednik Uprave Kutjeva d.d.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI