¨Poznavati glagoljicu je pitanje hrvatskog prestiža¨

Otvaranje izložbe o glagoljici u Muzeju grada Pakraca
(FOTO: Mario Barać)

15.10.2014. | Mario Barać
Pregleda: 3867

"Želimo vam da i vi zavolite glagoljicu, hrvatsko pismo i jezik i da vam ova izložba u tome pomogne", poručili su Verica Kovač i Stjepan Rendulić okupljenima na otvaranju izložbe "Jezik govorimo, pismo pišemo" koja je večeras otvorena u Muzeju grada Pakraca.

Na izložbi, koja je započela tonskim zapisom sadržaja Bašćanske ploče, predstavljeni su brojni eksponati koji predstavljaju povijest razvoja jezika i kojima je cilj pokazati da hrvatski narod stoljećima ima svoj jezik i pismo. Među eksponatima posebno je istaknut glagoljski Misal iz 1483. godine, kao prva hrvatska tiskana knjiga.




Verica Kovač je bivša Pakračanka koja i sama kaže da pokušava glagoljicu promovirati na svim poljima. Tako glagoljicu koristi u kaligrafiji kojom se bavi, a izradila je i keramička slova.




Želja glagoljicu približiti djeci

- Glagoljicom se bavim deset godina i žao mi je što sam je kasno upoznala. Želja mi je glagoljicu približiti ljudima, pogotovo djeci, osnovnoškolcima jer znati glagoljicu je pitanje hrvatskog prestiža. Šteta je što o njoj tako malo znamo, a jedna smo od rijetkih kultura koja ima svoje vlastito pismo i vlastita autohtona slova - tvrdi Verica Kovač.



Stjepan Rendulić je izložio zbirku publikacija, pretisaka i knjiga o jeziku, pravopisu i gramatici. - Moramo biti ponosni na to da smo prije tisuću godina imali pismo i jezik i isto tako moramo biti svjesni da nije bilo glagoljice, ne bi bilo ni današnjeg jezika - rekao je Rendulić.

Autore smo nakon otvaranja izložbe pitali za mišljenje koliko ljudi danas u svakodnevnom životu vode brigu o jeziku i pravopisu. - Jako malo. Čak ni na hrvatskoj dalekovidnici (televiziji) ne njeguje se hrvatski jezik, govori se kojekakvim narječjima što nije u redu ako govorimo o hrvatskoj dalekovidnici. Žalosno je što se na nadležnim mjestima o tome ne vodi računa. Pogledajte rječnik djece danas. Djeca više ne znaju razgovarati, svi govore u nekakvim slengovima što može biti fora, ali to znači da se ne znaju izražavati. Dakle, malo se čita, malo se radi na jeziku, a u konačnici to vidimo i po pravopisu gdje smo do sad imali tri pravopisa i nitko nije znao kojim se pravopisom služiti. Sada se kao zna, ali pitanje dokad i hoće li se opet promijeniti kada se promijeni politika - rekla je Kovač.



Taoci taština jezikoslovaca

Rendulić je po pitanju pravopisao bio još oštriji. - Stvorena je klima da više nitko ne zna hrvatski jezik i to je loše. U biti, mi možemo govoriti samo o verzijama pravopisa koji se razlikuju u pet stvari. Međutim, nemoguće je utvrditi u čemu je razlika i to zbog osobnih animoziteta jezikoslovaca koji bi trebali prednjačiti u tome da se ljudima i djeci objasne moguće razlike. Tako dolazimo do mišljenja da nitko ništa ne zna, a mi smo praktički taoci taština jezikoslovaca - poručio je Rendulić.



Ova izložba je organizirana u povodu Mjeseca hrvatske knjige. Okupljene su pozdravile ravnateljice pakračkog muzeja i knjižnice, Jelena Hihlik i Monika Lucić Fider, a izložbu je otvorila dogradonačelnica Anamarija Blažević.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI