Ovo su dječja igrališta u lipičkim selima: ¨Djeca ih obilaze¨ (foto)

Igrališta u lipičkim selima
(FOTO: Mario Barać)

13.10.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5745

"Ovako, ovaj vlakić je opasan da se djeca igraju u njemu. Jako se klima i može se srušiti zbog trulih dasaka. Povremeno igralište pokosimo mi sami mještani, ali i tu ima nesloge i politike. Ja ne krijem da sam HDZ-ovac i jednom sam kosio igralište pa su mi neki iz sela prigovorili da ja to kosim za HDZ, a ne za našu djecu", pokazuje nam je Dalibor Adžijević, mještanin Donjeg Čaglića stanje u kojem se nalazi jedino dječje igralište u njegovu selu.



- U Čagliću sada ima barem 20-ak djece koja bi mogla koristiti igralište, ali je ono u takvom stanju da ga većina djece obilazi. I inače igralište su kosili sami mještani, iz Grada Lipika su nam rekli da dođemo po trimere i gorivo i da to sami radimo, a zadnji put smo kosili kada smo ovo ljeto u selu imali turnir. Ne sjećam se da je ove godine netko iz Grada ijednom došao kositi. Dobro je što smo sada na korištenje dobili hodnik školske zgrade pa se u njemu vikendom okupljaju mladi. Uredili smo i malonogometno igralište iza škole, a Grad je napravio golove i dao mreže. Još kada bi se uredilo ovo igralište, kada bi se postavila pokoja nova sprava, to bi stvarno bilo lijepo i korisno - dodaje Adžijević.





Kako igrati nogomet u ovolikoj travi?

I dok stanovnici Čaglića barem mogu igrati mali nogomet na uređenom igralištu, tu mogućnost nemaju stanovnici obližnje Japage čije je igralište toliko zaraslo u travu da se golovi tek naziru. Slično je i sa spravama na dječjem igralištu koje vire iz visoke, nepokošene trave.







U Šeovici ovce "pokose" travu

U susjednoj Šeovici pak nemaju problema s travom koja je pokošena. Ali zato imaju problema s "kosilicama", odnosno s ovcama koje pašom odrade "košnju".



- Nije u redu da susjed na igralište pusti ovce koje pasu travu, ali iza sebe ostave izmet i kako da se onda djeca tu igraju? - pita se Ružica Gagula, majka troje djece. Kada košenje ne odrade ovce, i ovdje to odrađuju mještani, a osim košenja sami i montiraju i popravljaju sprave.



"Dobivamo samo predizborna obećanja"

- Mi dobijemo samo obećanja i to svaki put prije izbora, ali onda nas svi zaborave. Tako je i s autobusnom nadstrešnicom koja još uvijek nije izgrađena. Ujutro dosta djece ovdje na križanju čeka autobus, često i na kiši i zato je nadstrešnica potrebna. Još jedan problem su nam vozači koji ovim dijelom ceste jako brzo voze. Trebalo bi postaviti neki znak da ih upozori da ovdje ima djece i da je u blizini igralište - poručuje Ružica.

Pitali smo lipičkog gradonačelnika Vinka Kasanu kakvi su planovi za uređenje spomenutih dječjih igrališta.

Kasana: Igrališta nisu u tako lošem stanju

- Grad planira kroz redovne mjere održavanja ulagati u ta igrališta, shodno našim financijskim mogućnostima. Postoje različiti vidovi financiranja pa ćemo vidjeti hoće li se ulagati iz vlastitih sredstava ili kroz razne natječaje.



- Koliko ja znam, ta igrališta i nisu u tako lošem stanju, ništa lošijem u odnosu na neka druga. Mi smo u zadnje vrijeme imali ulaganja u uređenje dječjih igrališta. Ne samo u Lipiku, gdje smo uredili igralište u Vukovarskoj, u Ivana Gorana Kovačića, nego i u selima. Imamo novo igralište u Marinom Selu, Poljani, u Brekinskoj. Prije mjesec dana su postavljene nove sprave na igralište u Klisi - pojašnjava Kasana.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI