¨Odrasli bi mogli puno naučiti od nas, mi se nikad ne svađamo¨

Dječji tjedan u Pleternici
(FOTO: Aleksandar Grlić)

11.10.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6792

Pri završetku Dječjeg tjedna ispred gradske kuće u Pleternici okupile su se udruge za mlade. Učenička zadruga "Neven" učenika Osnovne škole fra Kaje Adžića prodavala je svoje suvenire. Roditelji iz udruge Osmjeh, koja pomaže djeci s posebnim potrebama, besplatno su dijelili palačinke. Mladi iz KUD-a Orljava us prikazali tradicijske igre pleterničkoga kraja. Bili su tu i Dječji vrtić "Tratinčica", Društvo "Naša djeca", Udruga Radost iz Gradca... Centar Pleternice se pomladio, sve je bilo puno dječje radosti i igre, a uživali su i roditelji.

- Lijepo je, svaka čast organizatorima. Sin je još premalen, kćeri se najviše sviđa glazba i ples. U svakom slučaju bi dobro došlo više ovakvih priredbi ovisno o mogućnostima. Postoji vrtić i igraonice, sve je stvar volje - rekao nam je Marin Šarić.




- Svidjeli su nam se najviše kolači. Zanimljivo je u svakom slučaju. To su aktivnosti kojih inače u Pleternici nama. Jedino što bih željela da imamo bolje igralište u parku, bilo bi zanimljivije za djecu jer nema tobogana i ljuljački. A što se tiče priredbi, to ćemo vidjeti kada nam kćer malo poraste ovisno o tome što će je zanimati - rekla nam je Monika Tus.






Članovi Dječjeg vijeća Pleternice kažu kako bi se odrasli mogli ugledati na njih, a popričali smo i s otalim predstavnicima udruga.

- Organizirali smo dječje kazalište i predstavili što smo radili. Na Dječjem vijeću uvijek imamo zanimljivih ideja, djeca u Pleternici bi najviše od sadržaja sigurno željela kino. Složniji smo nego odrasli koji se svađaju. Oni bi mogli naučiti puno od nas. Među nama nema svađe, ima samo puno zezancije - ispričao nam je Danijel Pavlović, potpredsjednik Dječjeg vijeća Pleternice.





- Imamo jastuke koje smo ukrašavali s tekstilom, cvjetiće i ukrase. To prodajemo i tako ćemo uzeti dodatni materijal. U radionicama nas sudjeluje 30-ak svih uzrasta. Okupljamo se već godinu dana i sve nas je više. Sada gradimo igralište u Sulkovcima koje će biti do kraja mjeseca gotovo. Imat će tobogane, ljuljačke i sjenicu kao igralište u Gradcu. Prvi nam je cilj pomoći mladima. Imamo plesnu skupinu, probat ćemo organizirati i kazališnu - ispričala nam je Valentina Vidaković, članica udruge Radost iz Gradca.





- I mi smo se uključili, počastili smo djecu palačinkama. Došli smo malo pogledati ostalu djecu. Brinemo o 17-ero djece s posebnim potrebama. Imamo puno pozitivnih ljudi koji nam pomažu, a volonteri su uvijek dobrodošli. Djelujemo tri godine. Gimnastičko društvo iz Požege nam srijedom organizira gimnastiku, a petkom smo na radionicama u prostorijama KUD-a. Svi uživamo u aktivnostima, posebno djeca. Imam i zdravu djecu, ali oni su posebni, puni su radosti i ljubavi. Za našu djecu je najvažnija socijalizacija da vide na nisu zaboravljena i zatvorena isto kao i sva zdrava djeca - rekla nam je Marija Bunčić, predsjednica Udruge "Osmjeh".





- Proizvodimo sami svoje kreme, sapune, a naša sekcija modelara pravi kutijice koje aranžiramo i prodajemo. U zadruzi nas ima 40-ak. To nam je prilika za druženje i stjecanje novih spoznaja. Jako nam je zanimljivo, to nam je neki prvi posao. Okupljamo se jednom tjedno. Radionice traju oko 2 sata i prosječno nas bude 15. Bude smijeha, druženja i novih originalnih ideja - kazala nam je Matea Ostojić, članica Učeničke zadruge Neven iz Pleternice.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI