Otvoren ¨Slavonski banovac¨ - sajam s više od 80 izlagača

Otvoren sajam Slavonski banovac u Pakracu
(FOTO: Mario Barać)

09.10.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5143

"Već šestu godinu zaredom drago mi je da se susrećemo na sajmu `Slavonski banovac` u Pakracu. Zadovoljstvo je pozdraviti sve ovogodišnje izlagače, više od 80 poduzetnika, trgovačkih društava, vrijednih obrtnika, cijeli niz obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, udruga, dvije zadruge, tri lokalne akcijske grupe. To je dokaz da ovaj sajam ima svoju budućnost", rekao je Davor Huška, gradonačelnik Pakraca na svečanom otvaranju 6. sajma ruralnog razvoja kroz turizam "Slavonski banovac" koji se danas održava u Gradskoj sportskoj dvorani u Pakracu.

Iako ovo nije veliki sajam, kakvi se održavaju ukolnim gradovima, Huška ističe da i ovakvi sajmovi imaju smisao i svoju draž.




- Dokaz tome je više od 2.500 posjetitelja, od najmanje, vrtićke djece, preko osnovnoškolaca do ostalih naših sugrađana i gostiju, koliko ih posjeti sajam i obiđe štandove. Zahvala i čestitke idu i vrijednim djelatnicima gradske uprave i Poduzetničkog centra Pakrac koji su i organizatori ovog sajma, uz potporu Ministarstva poljoprivrede i LAG-a "Zeleni trokut". Želja nam je da ovaj sajam nastavi s trendom rasta, razvoja, povećanja broja sudionika i izlagača. S nama su i prijatelji iz Slovačke koji ovom sajmu daju međunarodni značaj. Na njemu su sudjelovali i prijatelji iz Italije, a vjerujem da ćemo već nagodinu imati grad partner iz neke od prijateljskih europskih zemalja. Posebno smo ponosni i na podatak da na ovogodišnjem sajmu sudjeluju izlagači iz sedam županija. Vjerujemo da će ovakvi sajmovi donijeti i određene izmjene Zakona o rurlanom razvoju i da će prepoznati ovakve gradove koji se bore sa cijelim nizom problema, ali koji imaju izvanredne poduzetnike, obrtnike, poljoprivredne proizvođače i koji doprinose ukupnom razvoju - rekao je gradonačelnik Huška.




Sajam je svečano otvorio župan Alojz Tomašević izrazivši zadovoljstvo što se iz godine u godinu povećava broj izlagača.



- Bitno je što ste danas došli pokazati sve ono što je ostalo nakon svih ovih poplava, tegoba i nedaća, a što je potvrda vaše upornosti. Slavonja jest bila i ostat će, a vi proizvođači i izlagači, obrtnici i poljoprivrednici, vi ste garancija opstojnosti ovih prostora. Biti poljoprivrednik i obrtnik nije samo zaraditi i proizvesti nego je to stil života. Taj stil života je očuvao ovaj kraj, kako u ratu, tako i poslije njega - poručio je župan Tomašević.

Čestitke organizatorima i izlagačima je u ime Ministarstva poljoprivrede uputio Dragomir Đević. - Velika je stvar što ste u ova gospodarstvu ne baš naklonjena vremena uspjeli sačivati tradiciju organiziranja ovakve manifestacije, okupiti izlagače i izložiti proizvode koji nose snažan pečat lokaliteta - rekao je Đević.



Uz Velimira Žunca, gradonačelnika Garešnice koji je na ovom sajmu grad partner, okupljenima su se obratili i gradonačelnici Bjelovara i Lipika Antun Korušec i Vinko Kasana te Rajmund Bradik, načelnik slovačke općine Jasenova. Vida Iličić, direktorica Poduzetničkog centra Pakrac je poručila da je povećanje broja izlagača dokaz da projekt organiziranja ovog sajma ipak donosi korist. Igor Matek ispred LAG-a "Zelni trokut" je najavio okrugli stol "...staze, putovi, šorovi, sokaci...". Okrugli stoj je namijenjen nositeljima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, upraviteljima zadruga, voditeljima udruga, dužnosnicima gradova i općina te poduzetnicima koji u svojim sredinama razvijaju neki od oblika ruralnog-seoskog turizma, a kako bi im se u tome mukotrpnom radu pomoglo sredstvima europskih fondova.



U popodnevnim satima će u pakračkoj dvorani biti održan kulturno-umjetnički program, a večer je rezervirana za zabavu i koncert Tamburaškog sastava "Mejaši".



Ovogodišnji sajam ima i humanitarni karakter jer se tijekom njega provodi humanitarna akcija "Veliko srce za malu Doru" na kojoj se prikupljaju sredstva za liječenje male Pakračanke Dore Perčin.

FOTO Pogledajte galeriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI