¨Pitao sam zašto nisu podržali akciju za Doru pa su me blokirali¨

Predrag Kukić
(FOTO: Mario Barać)

08.10.2014. | Mario Barać
Pregleda: 10929

"Zbog pitanja koje sam postavio na Facebook stranici lipičkog Compasa, zašto medijski nisu popratili akciju Zaklade Ana Rukavina za našu sugrađanku Doru, blokiran sam na spomenutoj stranici, a moje pitanje je uklonjeno. Ono je bilo civilizirano, postavljeno s najboljom namjerom i molbom, a ne zahtjevom. U pitanju nisam pozivao na nasilje, na diskriminaciju po niti jednoj osnovi i zato sam još više zbunjen što je pitanje obrisano, a ja blokiran", požalio nam se Lipičanin Predrag Kukić.

Pojašnjava da je pitanje postavio 24 sata nakon završetka akcije. - Znao sam da je velika gužva i metež oko Dana grada i da je bilo puno događanja pa sam mislio da će informacije biti objavljene naknadno. Kada sam vidio da nema ništa od toga, sročio sam i poslao pitanje koje i sami možete pročitati. Na njega je komentarom reagirala i osoba iz Palijativnog tima "Lipa" koji je bio suorganizator akcije i koja je također bila razočarana medijskom nepopraćenošću. U večernjim satima sam vidio da je moje pitanje obrisano. Zatim sam im poslao još jedan pristojan upit zašto je pitanje obrisano, da bih sljedećeg dana shvatio da sam na kraju blokiran i da više ništa na spomenutom profilu ne mogu objavljivati - priča Kukić.


Kukićevo pitanje zbog kojeg je na lipičkoj stranici blokiran (klikni na sliku za uvećani pregled)


- Može me bilo tko obrisati s privatnog profila i to bez obrazloženja, ali mislim da to ne smije biti praksa s gradskim informativnim profilom kakav bi "Compasov" trebao biti.


Dodaje da inače redovno čita lipički mjesečnik. Kako kaže, živi u Lipiku pa lipički "Compas" smatra svojim, lipičkim medijem i servisom građana. Ipak, ni nekoliko dana kasnije ne nalazi odgovore na svoja pitanja.

"Ne razmišljaj, samo plaćaj"

- Nije mi jasno zašto je to pitanje toliko smetalo odgovorne i zašto nisu ostavili da ga ostali čitatelji vide i sami prosude. Samo sam ih pitao zašto nisu bili tamo gdje su trebali biti. O kakvoj profesionalnosti mi onda pričamo? Prati se koješta, kojekakva događanja, ali ne i humanitarna akcija koja možda može spasiti nečiji život. I to život naše dvogodišnje sugrađanke - tvrdi Kukić.

Kaže da je iznenađen količinom arogancije i bahatosti te demonstriranja pozicije nedodirljivosti, a iz svega je iščitao i poruku.

- Meni ovo izgleda kao savjet: šuti, savij kičmu, ne pitaj, ne razmišljaj i samo plaćaj. U suprotnom bit ćete blokirani, začepit ćemo vam usta i svezati ruke. Što je sljedeće? Deložacija? - zaključuje Kukić.

Izdavač "Compasa" je Lipička razvojna agencija "Lira", a osnivač "Lire" je Grad Lipik. Zato smo odgovore na Kukićeva pitanja pokušali potražiti kod odgovornih u spomenutim ustanovama. Zašto je pitanje obrisano, a čitatelj potom i blokiran najprije smo pitali Dejana Iličića, direktora "Lire".

U Compasu nemaju pojma ili nemaju što reći

- Ne znam za to. Nisam upućen. Imamo više administratora pa ću to istražiti - odgovorio je Iličić.

Potom smo isto pitanje postavili Marku Barčanu, uredniku lipičkog "Compasa". - Nemam po tom pitanju ništa reći. Ne želim u biti davati nikakve izjave. Ne želim se uopće raspravljati. Nazovite direktora, ako hoće on dati kakvu izjavu, ja neću - odgovorio je Barčan.


Marko Barčan i Dejan Iličić

Rekli smo mu da smo zvali direktora i da je rekao da ništa ne zna. - I ja isto - zaključio je Barčan.

U Gradu prezaposleni pa ne znaju

Izjavu smo pokušali dobiti i od gradonačelnika Vinka Kasane. Nakon što se nije javo na telefonski poziv, u SMS-u smo mu pojasnili o čemu se radi i zatražili komentar na tu temu. "Na sastanku sam. Kontaktiraj Anitu", odgovorio je u SMS-u. Naposljetku smo nazvali i Anitu Jurković koja je u Gradu Lipiku zadužena za informiranje.

- Ne bavim se Facebookom niti znam o kakvom komentaru se radi. Ne mogu pomoći. Ovih dana sam bila prezaposlena da bih uopće išla na svoj profil i da bih vidjela o čemu se radi. Stranicu Compasa uređuje "Lira" i ja nisam administrator niti imam lozinku ni za gradski ni za profil Compasa - odgovorila je Jurković.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI