Od četiri pronađene zolje tri su bile neispaljene i napunjene

Miroslav Tepeš i Ivica Parag
(FOTO: Mario Barać)

08.10.2014. | Mario Barać
Pregleda: 3098

Iako mnogi posao cestara ne doživljavaju pretjerano opasnim, radnici Nadcestarije Pakrac su se u ponedjeljak uvjerili da ovaj posao može biti doslovno opasan po život.

Nešto sumnjivo

Poslovođa Ivica Parag i njegov radnik Miroslav Tepeš su u naselju Bjelanovac nedaleko Lipika, u kanalu samo desetak metara udaljenom od državne ceste D5 pronašli četiri zolje.  Čak tri su bile neispaljene i napunjene. Zolje su bile ukopane u plitkom potoku, a još u nedjelju je Tepeš, koji je nedaleko mjesta pronalaska kosio privatnu površinu, primijetio u potoku nešto čudno.


- Vidio sam ja još davno prije da je nešto u potoku, ali sada sam odlučio da provjerimo o čemu se radi. Došli smo raditi na tom dijelu ceste, popraviti znak i otišli smo do potoka da vidimo kako je voda za nedavnih poplava odnijela zemlju ispod mosta. Pokazao sam Ivici da mi je nešto sumnjivo u potoku - pojasnio je Miroslav.




Zolje u mulju

Ivica se potom spustio u potok. - Nešto je bilo zakopano u mulju i shvatio sam da se radi o zolji. Pogledao sam i malo nizvodno i na nekih desetak metara vidio još tri od kojih je samo jedna bila ispaljena. Nije nam bilo svejedno kada smo shvatili da ove tri napunjene i da mogu eksplodirati. Ništa dalje nisam dirao, javio sam odmah šefu, a on dalje policiji i pirotehničarima koji su ih maknuli iz potoka - priča Parag.



Nailaze na bombe, tromblone, mine...

Obojica se već godinama bave ovim poslom, a ovo nije prvi put da su na području Pakraca i Lipika naišli na minska eksplozivna sredstva.

- Kod brusničkog mosta i u Badljevini smo pronašli ručne bombe. U Dragoviću smo pronašli tromblone. Vidjeli smo u travi nešto što nam se činilo kao vatrogasni šmrk i krenuli smo to pokupiti. Kada smo prišli bliže, shvatili smo da je nešto zamotano u novinama, a to su bili kumulativni trombloni. Na Trokutu smo naišli na upaljač od rasprskavajuće odskočne mine. Ekspolzivne naprave smo pronalazili i u "Tijesnom bogazu". Zanimljiv je to posao, nađe se svašta - poručuje Parag.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI