Poslodavci zadovoljni, nezaposleni baš i ne: ¨Ponuda je nikakva¨

Sajam poslova u požeškoj Gimnaziji
(FOTO: Mario Nakić)

07.10.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 9949

Na ovogodišnjem Sajmu poslova, koji se danas u organizaciji požeškog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održava u prostoru požeške Gimnazije, ponuda poslova manja je nego prethodnih godina. Desetak predstavnika poslodavaca, odnosno tvrtki s područja Požeštine predstavilo se nezaposlenim tražiteljima posla na svojim štandovima na kojima su istakli struke koje su u njihovim tvrtkama tražene. Dok poslodavci kažu da su zadovoljni iskazanim interesom posjetitelja sajma, nezaposleni s kojima smo razgovarali sve više gube nadu da će u Hrvatskoj pronaći posao.

- Ponuda je nikakva. Magistra sam elektrotehnike i već sedam mjeseci bezuspješno tražim posao. Mislim da ću ga na kraju pronaći, ali ne u Hrvatskoj. Pola obitelji mi je već u inozemstvu i sve više razmišljam da i ja odem raditi van - rekla nam je Ivana Šoštarić.




- Izbor traženih zanimanja je prilično sužen. Nezaposlena sam već dvije godine i ako mi se ukaže prilika, otići ću raditi u inozemstvo - rekla je Marija Biondić, kuharica po zanimanju.


- Za moju struku nema nikakve ponude. Ja sam elektrotehničar, a traže se uglavnom inženjeri. Friško sam nezaposlen, nedavno sam završio stručno osposobljavanje i nadam se da ću ipak pronaći posao. Ne mora nužno biti u struci, radio bih i poljoprivredne poslove - rekao nam je Matej Rukav.



Razgovarali smo i s nekim poslodavcima koji su i ovaj Sajam poslova iskoristili da pokušaju pronaći kvalitetne radnike. Poljoprivredna zadruga "Zlatna dolina" traži knjigovođe i referente za prodaju. Sakupili su već 30-ak prijava i zadovoljni su iskazanim interesom. Slično je i u tvrtci Promet građenje gdje kažu kako je posebno velik interes iskazan za radno mjesto vozača. I na štandu Plamena je u prvih sat vremena prikupljeno 30-ak prijava nezaposlenih, ali oni imaju problem što im nedostaje kvalificirana radna snaga. Posebno su istakli kako traže kemijske inženjere, a njih na našem zavodu nedostaje pa ih moraju tražiti u drugim dijelovima Hrvatske.

U sklopu sedmog po redu Sajma poslova u Gimnaziji se održava i okrugli stol na temu "Obrazovanje za poduzetništvo" te tribina "EURES - mogućnosti zapošljavanja na EU tržištu rada".



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI