Slušaju ih više nego roditelje: Treneri Slavonije brinu o 300 djece

Treneri mlađih dobnih skupina u Slavoniji
(FOTO: Mario Nakić)

30.09.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 8831

Djeca i mladi Požežani, različitih uzrasta i dobnih skupina, pokazuju sve veći interes za treniranjem nogometa. Športski nogometni klub Slavonija trenutačno radi s tristotinjak djece podijeljene u 6 dobnih skupina, natječu se u županijskoj i regionalnoj ligi i postižu izvrsne rezultate. S njima radi 10 mladih trenera, većinom profesori kineziologije.

U sportskoj igraonici za djecu predškolske dobi trenutačno je 33-oje djece, a vodi ih prof. Alen Ivanović. Mlađe limače, kojih je 44-ero, vodi prof. Dino Žiška, ujedno seniorski igrač u prvoj ekipi Slavonije. Oni su nedavno osvojili turnir u Batrini. Starijih je limača 55 i podijeljeni su u dvije ekipe, a vodi ih prof. Mario Raguž. Natječu se u Županijskoj nogometnoj ligi limača gdje drže 1. i 2. mjesto.

Mlađe pionire, kojih je 50-ak, vode prof. Vjekoslav Čerti i trener Filip Peić. I oni su podijeljeni u dvije ekipe, A ekipa se natječe u regionalnoj ligi Slavonije i Baranje, a B ekipa u Županijskoj ligi.


- Imamo djecu koja već sada pokazuju određeni potencijal, ali ne mogu odigrati punu minutažu u regionalnoj ligi, onda njih stavimo u B ekipu da mogu odigrati cijele utakmice u županijskoj ligi. U županijskoj ligi igraju sa starijom djecom i tu smo u sklopu Gradske škole nogometa s Nogometnim klubom Požega. Vidjet ćemo nakon nekog vremena koja će djeca moći prijeći iz B ekipe u A i obratno, kakvo će ponašanje i rezultate pokazati - pojašnjava Josip Neferović, koordinator trenera mlađih uzrasta u Slavoniji.




Stariji pioniri, djeca od 12 do 14 godina, pokazuju najbolje rezultate. Njih 26 uz vodstvo profesora Marka Vujnovića ostvarilo je 5 pobjeda u dosadašnjih 5 utakmica Regionalne lige Slavonije i Baranje bez primljenog gola. Mogu se pohvaliti pobjedom nad Osijekom u gostima rezultatom 0:2, a ukupna gol razlika nakon 5. kola im je 14:0.

- Planiramo od djece napraviti dobre igrače, u ovoj fazi rezultati u natjecanjima nisu najbitniji. Treneri međusobno komuniciraju, pomažu si. Cilj nam je privući što više djece ovom sportu, stvoriti kvalitetne igrače i koliko je god moguće pokušati ih zadržati. Neki će igrati u Slavoniji, neki za Požegu, a neki možda za neki drugi klub na požeškom području, npr. u Vidovcima, Mihaljevcima ili Staroj Lipi - kaže koordinator Neferović.

Unatoč već odličnom odazivu Gradskoj školi nogometa, u Slavoniji naglašavaju kako još uvijek primaju nove igrače. Mladi treneri kažu da ih djeca obožavaju i vrlo su disciplinirana.

- Imaju svoje uzore, vide na televiziji utakmice pa žele biti kao Ronaldo ili Messi. Nije lako u početku jer oni ne shvaćaju da to u ovom trenutku ne mogu biti, ali bitna je socijalna uključenost, igra i zabava kroz koju uče ne samo nogomet, već i mnoge druge korisne stvari. Mi smo treneri, ali i pedagozi. Vodimo računa da to bude produženi kućni odgoj - rekao je Mario Raguž koji radi s limačima.

- Nastavnici nas često znaju pitati za neke svoje učenike koji u školi i nisu toliko poslušni, kako uspijevamo jer kod nas su isti ti dječaci dobri. Iste stvari nas znaju pitati i roditelji. Trener mora biti uzor djeci i djeca nas moraju slušati, to je naš posao. Oni dolaze na nogomet sa željom da uče i treniraju, nemamo nikakvih problema - dodaju njegovi kolege Vjekoslav Čerti i Marko Vujnović.

U Slavoniji treniraju i 24 kadeta (od 14 do 16 godina starosti) pod vodstvom trenera Marijana Bakule te 22 juniora koje trenira Krešimir Brkić. Kadeti su u regionalnoj ligi dosad ostvarili 4 pobjede u 5 utakmica, a među juniorima je sve više onih koji igraju u prvoj seniorskoj momčadi.

- To su sve karakterno dobro odgojeni mladi ljudi, petorica već sudjeluju u seniorskim utakmicama. Ozbiljno shvaćaju i redovito dolaze na treninge - rekao je trener Brkić.

Upisi u Gradsku školu nogometa na Slavoniji traju još uvijek. Članarina iznosi 100 kuna mjesečno, a radi se s djecom triput tjedno.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI