¨Da nije bilo logaritamskih računala, ne bi bilo ni tehnike¨

Božidar Kajanet
(FOTO: Aleksandar Grlić)

26.09.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5303

U Muzeju Gimnazije u Požegi otvorena je izložba "Logaritamska računala i Žlicom u svijet" Božidara Kanajeta, umirovljenog profesora Sveučilišta u Zagrebu. Do 3. listopada od 8 do 15 sati se mlađi posjetitelji se tako mogu upoznati s logaritamskim računalom, napravom koja je suvereno vladala inženjerskim strukama gotovo četiri stoljeća prije izuma kalkulatora. Drugi dio izložbe čini velika zbirka žlica koje je na svojim putovanjima skupljao profesor Kanajet. Neobičnu izložbu otvorio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović, a autor izložbe Božidar Kanajet, strastveni sakupljač tehničkih naprava mu je u šali poklonio "mali propeler za požeško gospodarstvo".



- Da nije bilo logaritamskih računala, ne bi bilo uopće tehnike kao takve. To je bio jedini način na koji ste mogli brzo u nekom projektu pomnožiti, podijeliti i kvadrirati sinus, kosinus i tangens. U upotrebi su bila do 1972. godine. Počeo sam ih skupljati i u zbirci ih imam preko 100 komada. Posebnu vrijednost imaju oni koji imaju napisano tko je bio vlasnik. Nekoć ste uvijek imali jedno u džepu ako ste bili inženjer. Žlice sam počeo sakupljati prije puno godina kada smo išli preko granice kupiti cipele ili kišnu kabanicu. Nismo imali novac, a htio sam si nešto kupiti. Tako se jedna nastavila na drugu, neke su mi drugi poklonili. Imam ih iz Njemačke, Italije, Francuske, Poljske. Ima ih puno koje su mi drage zbog motiva, da je to milina. Svaka je umjetničko djelo za sebe - ispričao nam je Božidar Kanajet.





- Profesor je radio preko 40 godina na Sveučilištu u Zagrebu i ponajviše na Rudarsko geološkom fakultetu, napisao je preko 100 znanstvenih radova i nekoliko knjiga za šire čitateljstvo. Često smo ga sretali na izložbama i simpozijima. Pored logaritamskih računala, takozvanih šibera skupio je i zbirku preko 200 žlica koje su oslikane s motivima gradova, znamenitosti, izuma i događaja. Jedno i drugo je privatna kolekcija. Profesor je inače suradnik tehničkog muzeja u Zagrebu gdje je uredio dvije sobe u kojima se nalaze stari geodetski instrumenti. Izložba je bila i na Noći muzeja, u Varaždinu, Karlovcu i Osijeku tako da mi je jako drago što smo zbirku uspjeli dovesti u Požegu - ispričao nam je Josip Mikšik, pročelnik Područnog ureda za katastar Požega.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI