Višak u proračunu za sanaciju od poplava i pokrivanje lanjskog manjka

Zdravko Mandić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

25.09.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 2771

Vijećnici Općine Brestovac jednoglasno su izglasali polugodišnje izvješće o izvršenju općinskog proračuna. U prvih šest mjeseci ove godine prihodi i primitci iznosili su oko 2,4 milijuna kuna, a rashodi oko 2,1 milijuna kuna. Suficit oko 311.000 kuna će se iskoristiti za pokrivanje prošlogodišnjeg negativnog rezultata od oko 850.000 kuna zbog realizacije kapitalnih projekata koncem 2013. godine te šteta od poplava.

- Ostvarili smo 5 posto više prihode i primitke u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Razlog je nešto malo više prihoda od poreza na dohodak i pomoći državnog proračuna. Krajem prošle godine smo imali manjak i to ćemo pokriti iz tekućih prihoda ove godine. Dosta nam je projekata pokrenuto krajem godine tako da im je dospijeće plaćanja ove godine. Zato je rezultat poslovanja bio takav da zapravo u prvom polugodištu imamo malu konsolidaciju poslovanja. Najbitnije je da smo u ovom trenutku poriješavali sve zaostatke i poslujemo bez ikakvih dugova - izjavio je Zdravko Mandić, načelnik Općine Brestovac.

Pored šteta od poplava u svibnju u iznosu od 4,8 milijuna kuna, Općina je uspjela podmiriti sve obveze prema korisnicima proračuna. Proračun nisu pratile planirane kapitalne potpore za razvojne projekte. Izostala su sredstva za izgradnju dječjeg vrtića u Brestovcu, provedbu programa javnih radova te dogradnju i uređenje općinske zgrade u Brestovcu. U drugom polugodištu će se popravljati štete od poplava i završiti započeti projekti.


- Drugi dio godine ćemo iskoristiti da pokrenemo nekoliko projekata za koje smo izdvojili sredstva. Nastavljamo geodetske izmjere, trenutačno najznačajniji projekt na području općine. Dosad smo izdvojili ukupno 609.000 kuna za dio koji financiramo. Nažalost, dio sredstava proračuna trošimo na sanacije šteta od poplava prvenstveno na cestovnoj infrastrukturi i nerazvrstanim cestama. Veliko smo područje, puno je naselja i zaista je bilo puno oštećenja. Most u Boričevcima će se naravno izgraditi, već je dogovore način sanacije, međutim zbog ponavljanja poplave nije se moglo započeti s radovima. Započeli su s uklanjanjem konstrukcije koja je pala. Čim vremenske prilike dozvole, nastavljamo i most bi mogao biti završen u mjesec i pol dana ovisno o vremenskim uvjetima. Općina ima s izvođačem radova ugovorni odnos, osiguranje mosta kao građevine je stvar izvođača i Općinu ti radovi neće dodatno koštati - dodao je Mandić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI