Planinari obilježili svoju obljetnicu: ¨Priroda je najbolji kompenzator za stres¨

Dan otvorenih vrata planinara u Pakracu
(FOTO: Mario Barać)

25.09.2014. | Mario Barać
Pregleda: 3265

U povodu 140 godina planinarstva u Hrvatskoj, jučer je u pakračkoj gradskoj vijećnici kurije Janković održan "Dan otvorenih vrata" koji su organizirali članovi Planinarskog društva "Psunj" iz Pakraca.

Na jednom su mjestu objedinjene sve planinarske aktivnosti pa je i prikazan rad Društva kroz sekcije, izložena je planinarska oprema, prezentiran je rad visokogorske sekcije, te su prikazani i kratki filmovi s planinarskih izleta. Poseban interes okupljenih izazvala je izložba arhive društva s mnogobrojnim starim fotografijama, literaturom, planinarskim dnevnicima, plakatima, priznanjima, plaketama, kao i amblemima, značkama i drugim planinarskim obilježjima. Posjetitelji su mogli prelistati i vrijednu staru dokumentaciju, među kojima i knjigu zapisnika sa sastanaka Društva iz 1937. godine, kao i knjige evidencije članstva od 1960. - 1967. te od 1973. - 1987. godine.




Ipak, najzanimljiviji dio ovog događanja bila je premijera 8-milimetarskog filma snimljenog davne 1967. godine na 7. sletu planinara Slavonije održanom u Pakracu. Film su snimali članovi tadašnjeg foto-kino kluba "Amater" iz Pakraca, a sačuvan je zahvaljujući Rudolfu i Goranu Cišperu.




Planinarsko društvo "Psunj" osnovano je 1928. godine i danas ima 120 članova. Na raspolaganju imaju oko 130 kilometara uređenih i markiranih staza na Psunju i 20 kilometara staza koje uređuju na Velebitu.



- U posljednje dvije godine imamo povećanje broja članova za 20-ak ljudi. Također primjećujemo da u tom razdoblju sve veći interes vlada za planinarske izlete koje organiziramo. Posebno to vrijedi za mlade ljude koji vjerojatno žive i rade sve stresnije, a priroda ja najbolji kompenzator i način da se čovjek umiri i odmori. Ovo događanje je organizirano upravo s ciljem da ljudima približimo taj dio prirode koji je toliko jedinstven i zdrav za samog čovjeka. To poseban smisao ima osobito danas kada svi znamo kakav je tempo života - rekao je Krešimir Čehulić, predsjednik PD "Psunj".







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI