Zašto za općinu Brestovac nije proglašena elementarna nepogoda?

Poplava u Pavlovcima
(FOTO: Aleksandar Grlić)

22.09.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 5103

"Zašto nije proglašena elementarna nepogoda za općinu Brestovac ako znamo da je riječ o području koje je ponovno pretrpjelo velike štete u poplavi koja je prije desetak dana ponovno pogodila ovaj kraj?", pitaju pojedini poljoprivrednici s brestovačkog područja.

Zdravko Mandić, načelnik Općine Brestovac tvrdi da za to ovaj put nije bilo zakonskih uvjeta.

- Štete su daleko manje nego u svibnju. Stradale su uglavnom poljoprivredne površine dok šteta na objektima ovaj puta nije bilo u tolikoj mjeri. Prema zakonskim odredbama proglašenje elementarne nepogode možemo zatražiti ako štete dosežu 30-postotni iznos proračuna. To na brestovačkom području nije slučaj i nije bilo osnove da od župana zatražim proglašenje elementarne nepogode - pojasnio je Mandić.


 Župan Alojz Tomašević ipak je od načelnika Mandića zatražio da još jednom stupi u kontakt s mještanima poplavljenog područja te će, ako bude potrebno, naknadno proglasiti elementarnu nepogodu i za općinu Brestovac.


- Poljoprivredne površine koje su poplavljene već su prijavljene u svibnju i ne možemo ih ponovno prijaviti. Činjenica je da Orljava tamo pravi velike probleme. Želimo pomoći svima da se štete saniraju u maksimalnom obimu - rekao je župan Tomašević.

- Još uvijek nisam dobio naknadu od države za poplavu u svibnju. Nisam dobio ni rješenje o visini naknade koju trebam dobiti i upitno je hoće li od toga uopće išta biti. Ponovno mi je sve bilo pod vodom i svaki su put posljedice sve veće. Možda ovaj put razmjeri nisu toliki, ali elementarnu su nepogodu proglasile općine koje su manje stradale od nas pa ne vidim razlog zašto to ne bi bio slučaj i u Brestovcu - prokomentirao je Josip Pančić iz Pavlovaca, jedan od poljoprivrednika kojemu je Orljava u ovoj godini već pet put poplavila imanje zbog čega mu je uginulo nekoliko krava te su mu uništeni i poljoprivredni strojevi. Svaka pomoć od države, kaže Pančić, dobro bi došla, no sve manje vjeruje da će toga uopće doći.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI