Uzgoj iz ljubavi: ¨Stočarstvo je više entuzijazam nego korist¨

Ivica Ribičić sa šampionkom Plivom
(FOTO: Aleksandar Grlić)

21.09.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 11173

Županijska stočarska izložba u Alilovcima pokraj Kaptola privukla je brojne izlagače iz Požeško-slavonske, ali i susjenih županija. Ocjenjivali su se najbolji primjerci krava i junica te konja hrvatskih hladnokrvnjaka i lipicanaca. Izložene se u crne slavonske i turopoljske svinje i odabrana je najljepša zaprega. Izložbu je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a prisustvovali su požeški gradonačelnik Vedran Neferović, kaptolački načelnik Mile Pavičić te brojni drugi predstavnici lokalnih vlasti.



Bogat cjelodnevni program i lijepo vrijeme privukli su brojne posjetitelje. Gužva je bila tolika da je bilo teško pronaći mjesto za parkiranje, a cijeli Alilovci su oživjeli okićeni zastavama.





Popričali smo s par ovogodišnjih šampiona koji nam ponavljaju istu priču: "Od stočarstva se može živjeti, ali više to radimo zbog tradicije i ljubavi nego zbog zarade".

- Ovo mi je šesta godina da sudjelujem na ovoj stočarskoj izložbi. Prošle godine sam dobio nagradu za kravu šampionku, a godinu prije toga za najbolju junicu što potvrđuje kontinuitet rada. Junice su budućnost podmlatka goveda u Požeštini. Koliko se isplati ne znam, odgojen sam u tradiciji i na taj način odgajam svoju djecu. Bavimo se nekad više stočarstvom zbog entuzijazma nego zbog koristi, ali još uvijek moja deveteročlana obitelj preživljava od gospodarstva. Koliko je to ljubav, toliko je i bitno da imate jedno tri-četiri umirovljenika u obitelji da vas oni malo poguraju - ispričao nam je vlasnik junice šampionke Plive, Ivica Ribičić iz Grabarja kod Kutjeva.



- Imamo farmu s oko stotinu muznih krava. Natječemo se otkako je u Alilovcima počela izložba, svake godine smo prisutni. Ponekad osvojim neku nagradu, ponekad ne, ali bude dobro i interesantno. Nema tu nekih velikih tajni, bitan je rad i dobra genetika pa kako ispadne. Već smo imali šampionke. Radimo kao obitelj, a imamo i četvero zaposlenih. U zadnje dvije godine ide jako teško, imali smo šestero zaposlenih i onda smo morali dvoje opustiti. Ja sam ipak optimist i nadam se da će ići nabolje. Ili cijena mlijeka mora ići gore ili cijena ulaznih troškova mora ići dolje. Nešto od toga mora biti da bi došlo do poboljšanja jer gorivo, gnojivo i sve ostalo je strahovito poskupilo, a cijena mlijeka je bila preniska. Tek se sada malo popravila - kazao nam je Vladimir Tadijal iz Tominovca pokraj Kutjeva, gazda krave šampionke Rebeke.

FOTO Ovdje pogledajte fotogaleriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI